Interview Kljestan: "We bewaren het beste voor de laatste tien matchen"

Kljestan: "We bewaren het beste voor de laatste tien matchen"
Foto: © SC

De snor van Sacha Kljestan is verleden tijd, maar ook zonder het bijgeloof van het harig aanhangsel blijft paars-wit winnen. De Amerikaan blikt vooruit op de wedstrijd tegen Club Brugge, geeft meer duiding bij de fout op Buyens en kijkt al uit naar de play-offs... in het basketbal.

Kljestan had net een spelletje FIFA 2013 verloren van Tom De Sutter. Voor een man met een een winnaarsmentaliteit zoals die van de Amerikaan geen pleziertje, maar dat wou hij voor ons wel even opzij zetten.

Sacha, zondag de wedstrijd die veel zal duidelijk maken.

"We willen zoveel mogelijk punten tussen ons en Brugge krijgen. We staan nu achttien punten voor en dat kunnen er 21 worden met nog enkele matchen te spelen. Dat zou betekenen dat ze in de play-offs al drie keer meer moeten winnen dan wij. Ik ga niet zeggen dat we zo relax aan de play-offs kunnen beginnen, maar wel vol vertrouwen. De bedoeling is om kampioen te worden met toch nog enkele wedstrijden te spelen."

Je hebt er nu toch al een paar op je teller staan. Met wat kan je een Club-Anderlecht vergelijken?

"In het baseball in Amerika heb je de Yankees en de Red Socks waar een grote rivaliteit tussen heerst. In het basketbal waren dat vroeger de Boston Celtics en de LA Lakers. In het begin van het seizoen had iedereen waarschijnlijk gezegd dat zowel Club als wij favorieten waren voor de titel. Laten we zeggen dat het een strijd is tussen twee goede teams."

Had je verwacht dat jullie op dit moment zo'n grote voorsprong zouden hebben?

"Eerlijk gezegd niet. We respecteren hen wel nog steeds als een heel goed team en we weten dat ze voor hun supporters sterk voor de dag zullen komen."

Wat is voor jou als Amerikaan de wedstrijd met de grootste druk? Standard of Club Brugge?

"Het is anders. De laatste jaren was Standard geen concurrent. Vorig seizoen was Club onze grootste uitdager. Dit jaar doet Standard het wat beter. Beide wedstrijden zijn hard, typische 'strijdmatchen'. Het zijn wel twee verschillende wedstrijden, maar qua belang zijn ze gelijk."

Supporters zien hen als de vijand. Krijg je op de duur ook dat gevoel als speler?

"Ik probeer andere teams niet als vijanden te zien, maar als rivalen. En natuurlijk zijn dat de twee teams die in onze weg staan om de titel te pakken."

En Zulte Waregem?

"De verrassing van het seizoen. In het begin dacht iedereen aan geluk, maar als je vijftien wedstrijden niet verliest, verdien je respect. Wat we zondag tegen Club willen doen, willen we woensdag ook tegen Zulte doen: de kloof groter maken."

Je kent je schorsing voor de fout op Yoni Buyens. Was je zelf verrast dat het maar één wedstrijd effectief was?

"Nee, ik respecteer de beslissing en begrijp ze. Ik ben normaal gezien een heel faire speler en voor mij is het belangrijk dat ik het respect van mijn maats en van de tegenstander heb. Ik heb geen vijanden in het voetbal. Ik verontschuldigde me achteraf bij Buyens. We hebben elkaar de hand geschud. Hij heeft ook respect voor mij. Ik ben blij dat hij niet gekwetst was en dat hij kon doorspelen."

Je staat ook gekend als faire speler. Maar wat gebeurde er op dat moment?

"Ik was gewoon agressief en we geraakten met elkaar verstrengeld. In een wedstrijd tegen Standard vallen er blijkbaar altijd rode kaarten. Of het nu de supporters zijn die ons opjutten of enkel de strijd die er ontstaat. Maar dat is een deel van het voetbal. Dat zie je overal ter wereld. Verliezen tegen Standard is ook erger dan verliezen tegen Charleroi of Bergen."

John van den Brom heeft zijn ongelijk moeten toegeven door jou weer in de ploeg te zetten.

"Ook vorig jaar onder mijnheer Jacobs moest ik me bewijzen. Het is een grote kwaliteit van de coach dat hij zijn ongelijk... Of nee, ik ga het beter zeggen: het is zijn kwaliteit dat hij durft wijzigen om het beter te maken."

Een tijdje geleden zei je: Anderlecht kan enkel verliezen van Anderlecht. Is dat nu nog meer de waarheid?

"Ik denk het wel. We hebben bewezen het beste team in België te hebben. We hebben nu ook veertien wedstrijden niet verloren. We mogen enkel geen gemakzucht gaan vertonen. Als we gefocused blijven, gaan we blijven winnen."

Ga je akkoord met de kritiek op het spelniveau na nieuwjaar?

"We hebben ons niveau van het einde van 2012 nog niet gehaald. We scoren zo makkelijk niet meer, maar klagen kan ik ook niet doen, want we blijven winnen. Maar voor de fans willen we beter worden. Ik hoop dat we het beste bewaard hebben voor die laatste tien wedstrijden in de play-offs."

Je tekende ondertussen een nieuw contract tot 2016.

"Ik ben hier heel gelukkig. Het nam wat tijd, maar uiteindelijk kwamen we er uit en ik ben heel blij dat ik nog drie extra jaren kan blijven. Het bestuur legde me zijn plannen uit en daar kan ik me in vinden."

Wat wil jij nog uit je carrière halen?

"Mijn meeste doelstellingen heb ik bereikt. Ik wou Champions League spelen en dat is gelukt. En nu wil ik er elk jaar in spelen. Eén doel heb ik nog niet gehaald en dat is een WK spelen met Amerika. Ik werd als één van de laatsten geschrapt voor het WK in 2010. Ik hoop dat we Brazilië halen en dat ik er bij ben."

Hoe is je relatie nu met bondscoach Klinsmann?

"Goed. Ik had het eerst wat moeilijk omdat ik vond dat ik een kans verdiende, maar ik kreeg het niet. We hebben gepraat en hij legde me uit dat hij eerst andere spelers wou proberen. Maar nu heb ik een verschil kunnen maken in de wedstrijden waarin ik inviel. Ik wil blijven groeien in mijn rol. Hij was ook blij dat ik met Anderlecht Champions League speelden en dat hij me zo kon zien in wedstrijden van hoog niveau."

Nog even over je snor...

"Het startte in november. In Amerika scheren we onze snor die maand niet. Maar het is wat uit de hand gelopen. We bleven winnen toen ik mijn snor liet staan en zo ging dat een eigen verhaal leiden. Spijtig genoeg speelden we gelijk tegen Standard. (lacht) Nee, de ploegmaats smeekten me elke dag om hem af te scheren, want het bleef maar duren. En die winterstop van drie weken deed er ook geen goed aan."

Ben je nog iets gelijkaardig van plan?

"Misschien volgend seizoen. Nu ben ik blij om er weer 'schoon' bij te lopen en mijn vrouw is dat ook."

We weten dat je fan bent van de LA Clippers. Ze doen het allesbehalve slecht dit jaar. (De Clippers staan derde in de Western Conference en vierde overall, nvdr)

"Ik heb nog twee dromen voor het NBA-seizoen. De ene is dat de Lakers en de Clippers tegen elkaar spelen in de play-offs en dat de Clippers doorgaan natuurlijk. De andere is dat de Clippers nog steeds meedoen tegen de tijd dat het seizoen er hier op zit. Ik wil nog wat wedstrijden meepikken: hopelijk in de finale tegen de Miami Heat."
 

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties