Interview Scheidsrechters: "Teamwork is erg belangrijk"

Sander De Graeve
Sander De Graeve
| 3 reacties
Scheidsrechters: "Teamwork is erg belangrijk"
Foto: © SC

In play-off I, III en de finales van play-off II zullen extra scheidsrechters ingezet worden. De scheidsrechters zelf vinden het een goed systeem. In de Champions League en Europa League is het systeem al langer in voege.

Sander De Graeve in Leuven

"Het is zeker een meerwaarde", aldus Luc Wouters. "Al is teamwork wel erg belangrijk, we staan ook constant in communicatie met elkaar via de oortjes." Teamwork gaat beter wanneer alle leden elkaar goed kennen. "We gaan zoveel mogelijk met dezelfde teams werken", merkt Serge Gumienny op.

De twee extra refs lossen ook een personeelsprobleem op bij een blessure. Wouters: "Vroeger was de vierde ref een scheidsrechter. Als een lijnrechter uitviel moesten wij dus invallen, terwijl we daar weinig ervaring mee hebben. Nu is de vierde ref een lijnrechter. Wanneer de hoofdscheidsrechter uitvalt, pakt één van de doelmondscheidsrechters over." Zo zijn er op elke wedstrijd drie scheidsrechters en drie lijnrechters nodig.

Wouters en Gumienny maakten het eergisteren al mee in de halve finale van de Beker van België tussen Cercle Brugge en Kortrijk. Gumienny was hoofdscheidsrechter, Wouters stond aan de doelmond en moest beoordelen of een bal die van doelman Verbist kwam over de lijn ging of niet. "Misschien kwam ik iets te dicht", aldus Wouters. "Ik dacht dat hij tegen de paal ging lopen", valt Gumienny bij. Wouters beoordeelde de fase uiteindelijk goed.

Belangrijk is ook dat de lijnrechters zich in alle fases op buitenspel kunnen concentreren. "Zo worden situaties, zoals bij dat doelpunt van Odjidja in Club-Anderlecht vermeden. De Additional Assistant Referee zal controleren of de doelman al dan niet te snel vertrekt, de lijnrechter blijft op zijn lijn en kan zo de fase erop meteen beoordelen op buitenspel", aldus Wouters.

De AAR's krijgen ook steeds een stok mee, Wouters legt uit: "Met die stok kunnen we een biep-signaal versturen om de aandacht van de scheidsrechter te trekken. In ons team hebben we afgesproken om dat niet te doen zolang de communicatie werkt. Het is ook belangrijk dat we er geen visuele gebaren mee doen. Het is wel wennen in het begin. Je zal het maar overkomen dat je met die stok naar de penaltystip wijst, en de scheids laat doorspelen. Dan hebben we iets voor."

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties