Interview Been: "Wij raken niet in paniek"

Robby Morren
Robby Morren
| 3 reacties
Been: "Wij raken niet in paniek"
Foto: © SC

Na een 0 op 6 is Racing Genk uit titelkoers geslagen. Winst tegen Lokeren is een must indien de Limburgers nog een rol van belang willen spelen in play-off I. Mario Been heeft er alle vertrouwen in dat zijn team de drie punten zal meenemen uit Lokeren.

Robby Morren in Genk

Het was een zwarte week voor Racing Genk met een 3-0 nederlaag tegen Standard en 0-2 in eigen huis tegen Club Brugge. Been speelde Gorius uit als nummer tien en Vossen was de enige echte spits. De coach ziet zijn keuze niet als oorzaak voor de nederlagen.

“We hadden onze vorige twee wedstrijden ook kunnen winnen maar dat hebben we niet gedaan. In beide wedstrijden hebben wij voldoende mogelijkheden gekregen om er een andere partij van te maken dus daar trek ik niet veel conclusies uit. Ik blijf achter mijn keuze staan. Als je twee wedstrijden verliest, en zelfs als je er drie verliest, moet je niet in de war geraken. Je moet gewoon vertrouwen behouden in de jongens die je als coach opstelt. Wij raken niet in paniek.”

“In de play-offs gaat het om de punten en niet zozeer om de manier van spelen. Wij kregen kritiek dat we 4 op 6 haalden in onze eerste twee wedstrijden want dat was eigenlijk niet verdiend. Tegen Lokeren wonnen we verdiend en tegen Club Brugge en Standard was ons spel veel beter maar daar kregen wij te weinig. De manier van spelen geeft mij wel voldoening want tegen Brugge hebben wij na rust gedurende 25 minuten geweldig gespeeld maar daar koop je niets mee.”

Genk slikte niet enkel vijf doelpunten in zijn laatste twee wedstrijden, het wist ook zelf niet te scoren ondanks het feit dat er heel wat mogelijkheden werden gecreëerd. De Nederlandse oefenmeester tilt er niet zwaar aan. 

“We hebben met Jelle Vossen een spits die de ballen zijn hele leven aan de lopende band binnen trapt en er is maar weinig nodig opdat hij ze er zo dadelijk weer binnen trapt. Voor mij is er geen enkel probleem. We hebben voldoende kansen gecreëerd in onze vorige wedstrijden en dat de bal nu niet binnen gaat … dat is nu eenmaal voetbal.”

"Iedereen morst punten"

“Tegen Lokeren gaan we morgen op zoek naar een overwinning. Dat hebben we nodig. Als we morgen winnen, staan we er weer helemaal bij. Iedereen morst punten dus dan kan het weer alle kanten op. De ploeg heeft goed getraind, ik heb er enorm veel vertrouwen in.”

Racing Genk kwam in elke play-off I-wedstrijd op achterstand. Een heel vervelend gegeven, weet Mario Been want in België gaat de tegenstander dan achteruit leunen en wordt het moeilijk om de achterstand goed te maken. 

“Als je op achterstand komt, speel je je tegenstander in de kaart. Je moet dan wat opener gaan spelen waardoor je meer ruimte weggeeft en de tegenstander kan gaan leunen. Je ziet dan dat daar dankbaar gebruik van gemaakt wordt in het Belgisch voetbal. Je mag die fouten niet maken en wij gaan morgen het veld op met de wil de match te winnen maar ik weet ook dat het allemaal anders is wanneer je achter komt."

Mario Been is niet ontevreden met het seizoen dat zijn team tot dusver doormaakte maar hij beseft maar al te goed dat de eindfase belangrijk wordt: Europees voetbal halen is de doelstelling. Dat er bij Genk minder druk ligt dan bij Anderlecht en Club Brugge, vindt de Nederlander maar normaal.

“Het verwachtingspatroon is bij Anderlecht en bij Club Brugge door hun zelf gecreëerd. Dat mag ook want zij zijn nog steeds de twee grootste namen in het Belgisch voetbal. Wij hebben altijd gezegd dat we de top drie willen halen omdat we volgend jaar weer Europees voetbal willen spelen. Als ik kijk naar wat wij tot dusver hebben gepresteerd, dan kunnen we daar niet ontevreden over zijn al besef ik dat we nog niets hebben. We moeten wel afsluiten met onze doelstelling en dat is het behalen van Europees voetbal.”

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Play-off 1

Play-off 2

Nieuwste reacties