Staelens: "Teken direct voor redding en geen Beker"

Staelens: "Teken direct voor redding en geen Beker"
Foto: © SC

Het mag duidelijk zijn: voor Cercle Brugge valt de datum van de bekerfinale heel ongelukkig. Lorenzo Staelens is er niet blij mee, maar wil zijn spelers hun 'moment de gloire' ook niet afnemen: "In één wedstrijd kan veel gebeuren."

Staelens gaf dinsdag meer uitleg tijdens de persconferentie op het bondsgebouw. En de Cercle-coach kroop (terecht) in de underdogrol. "De redding is zoveel belangrijker dan die beker, vooral financieel gezien, maar ik mag dit mijn spelers ook niet afpakken", stak hij van wal.

Hoe pak je dat dan aan, zo'n bekermatch tussen twee cruciale eindrondewedstrijden?

"Voor de wedstrijd tegen Moeskroen-Péruwelz wilde ik niets over de Beker horen en mijn spelers hebben dat ook opgepikt. Er werd weinig van gezegd. Sinds maandag zijn we bezig die wedstrijd voor te bereiden, maar het wordt een heel andere aanpak dan die eindronde tegen de tweedeklassers. Wij moeten het spel niet maken."

Je hebt er zelf genoeg ervaring mee. In 1998 verloor je zelf nog met Club met 4-0 van Genk.

"Ga je me daar echt doen aan terugdenken? (lacht) Nee, een finale spelen is iets moois, hem verliezen niet. Ik heb er zelf vijf gespeeld en drie gewonnen, maar het verliezen doen pijn. Ik wil mijn spelers echter een finale niet ontzeggen en ik ga ook geen spelers laten rusten. Dat zou ongepast zijn. Zij mogen ook hun gloriemoment hebben. Daarbij, in één wedstrijd kan veel gebeuren."

Het is dus geen veredeld oefenduel naar zondag toe?

"Nee, absoluut niet. Hoeveel keer speel je een finale? Maar het is gewoon dat de redding zoveel belangrijker is. Daar moet je eerlijk in zijn. We hebben een hoofddoel. Ik wil de Beker geen bijzaak noemen, maar ik teken nu direct voor het winnen van de eindronde en geen Beker. De twee zou leuker zijn, maar financieel gezien is die redding gewoon belangrijker."

Maar voor alle duidelijkheid: jullie gaan voluit?

"Tuurlijk, in eerste klasse blijven zal een goed gevoel geven, maar met de Beker erbij wordt het nog beter. Dat staat mooi op je palmares als speler."

En op dat van een coach. Je hebt in het begin van je carrière toch wat problemen gehad?

"Toen ik als trainer begon, dacht ik dat ik mijn successen als speler gewoon ging doorzetten. Maar ik stond snel weer met de voetjes op de grond. Ondertussen heb ik als assistent van enkele iconen in de trainerswereld toch heel wat bijgeleerd en nu ben ik er klaar voor."

Je blijft dus zeker bij Cercle volgend seizoen?

"Wat er ook gebeurt ja. Daarover heb ik al een mondeling akkoord met de club."

En wat is jouw visie voor de toekomst?

"Dat kan je nu nog niet zeggen. Je kan moeilijk een plan A en een plan B op papier beginnen zetten. We zullen moeten zien waar we uitkomen dit seizoen."

Er zitten nog een paar spelers van de bekerfinale van 2010 in je kern. Zijn zij nog gemotiveerder om iets recht te zetten, want vorige keer kwamen ze er amper aan te pas tegen Gent.

"Vorige keer waren ze ook gemotiveerd, maar toen zaten de omstandigheden tegen. Ze zaten al op hun tandvlees en we hadden heel wat geblesseerden. Tijdens de wedstrijd vielen er dan ook nog twee uit."

Wat is je plan voor morgen?

"Zeker de deur niet openzetten en hopen dat wij een snelle goal maken. Dan worden die 30.000 supporters van Genk misschien ook nerveus."

En zeker geen verlengingen?

"En geen blessures! Dat zou nog erger zijn. Nee, ik wil zeker geen verlengingen met het oog op zondag. Misschien moeten we dan wel risico's gaan nemen als het lang 0-0 blijft of zoiets. Toch met die match van zondag in het achterhoofd."

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Play-off 1

Play-off 2

Nieuwste reacties