Interview Van Holsbeeck: "Na Zulte Waregem hebben we ons toch vragen gesteld"

Van Holsbeeck: "Na Zulte Waregem hebben we ons toch vragen gesteld"
Foto: © SC

Herman Van Holsbeeck zat de voorbije weken op het puntje van zijn stoel na de mindere resultaten. Donderdag toonde de manager van paars-wit zich echter alweer strijdvaardig: "Nog drie matchen één tegen allen", zei hij vastberaden. Waarna voor Van Holsbeeck ook nog de contractbesprekingen volgen...

Vierduizend supporters op de open training donderdag. De supporters toonden dat ze nog steeds achter de ploeg staan en dat doet Van Holsbeeck deugd. "Mij, maar vooral voor de spelers is het een opsteker", aldus de paars-witte manager.

Herman, die open trainingen zijn een succes.

"Je voelt dat er iets leeft. We zitten in de laatste rechte lijn. Vroeger was het normaal dat iedereen elke training kon volgen, maar nu is het allemaal professioneler geworden, maar dit is het bewijs dat het op een deftige manier kan. De media vergroot ook elk gebeuren op training uit en dat is niet altijd makkelijk."

Zoals vorige week?

"Ja, dat is een voorbeeld. Vorig seizoen hebben we gereageerd door ons van alles af te sluiten en dat werkte. Maar dat kan je ook maar één keer doen. Deze keer zijn we op die actie van de supporters gesprongen en geprobeerd om er iets positief van te maken. We hebben dat kunnen ombuigen."

En dat zag je tijdens de wedstrijd tegen Standard.

"Ongelooflijk. Ik ben tien jaar manager van de club, maar ik heb nog nooit zo'n interactie gezien tussen de supporters en de spelers. Tien minuten voor de spelers het veld opkwamen, voelde je al dat er iets speciaals in de lucht hing. Je voelde de electriciteit. Tegen Standard stonden we letterlijk met twaalf te voetballen."

De vedetten moesten opstaan, zei je. Heb je het gevoel dat ze dat ook doen?

"De 'vedetten' wilden wel, maar het lukte niet altijd. Maar als je zondag Suarez zag spelen, weet je dat die enkel nog matchritme mist om weer op zijn oude niveau te komen. En Mbokani was er ook. Door de inbreng van Suarez wordt de ploeg ook minder afhankelijk van hem en dat is een goeie zaak voor zowel Mbokani als de ploeg. Maar vergeet ook niet een jonge gast als Massimo Bruno. Die heeft al heel wat matchen gespeeld en deed het voortreffelijk. Als je zou zien hoeveel kilometer de middenvelders gelopen hebben... en ook achteraan stond het als een huis."

De rest stond op een straatlengte, maar Club en Standard lijken te pieken in de PO's. Moet Anderlecht dat ook doen?

"Nu ga ik jou vragen: kan Anderlecht dat doen? Kan je zeggen: 'die 30 matchen zijn maar voorbereiding, het is niet erg dat we verliezen?' Dit is Anderlecht, dat kan je hier gewoonweg niet maken."

De voorzitter zette zich vorige week in het oog van de storm tijdens de actie van de fans.

"Wat een reactie van onze voorzitter. Fantastisch toch? Die man zit al tientallen jaren in het voetbal en weet met zijn ervaring hoe hij dat moet aanpakken. Ik leer nog elke dag bij van Roger Vanden Stock. Als er iets is, springt hij in de bres voor zijn club."

Ben jijzelf op enig moment in paniek geschoten de laatste weken?

"Niet echt in paniek, maar na Zulte Waregem hebben we ons toch afgevraagd wat er aan het gebeuren is. En dan is de kracht van deze club dat iedereen bij elkaar komt om een oplossing te zoeken. We hebben ook geleerd om om te gaan met die druk."

Je coach zei dat hij de druk niet voelde.

"John heeft een enorme uitstraling als mens en als coach. Je voelt dat er iemand staat. En als hij dat zegt, moeten we hem geloven."

Het incident met Jovanovic was de enige smet zondag?

"Onze coach kijkt niet naar namen. Of dat nu een 'oude' speler is of een jonge, als hij er volgens John af moet, zal hij dat ook doen. Maar goed, we kennen Milan en er is een enorm wederzijds respect tussen hem en het bestuur. We weten dat hij soms emotioneel reageert."

Krijgt hij een nieuw contract?

"We hebben dat met hem afgesproken en komen daar niet meer op terug. Als we kampioen spelen en hij wil blijven, mag hij dat aan dezelfde voorwaarden als nu."

En de contracten van Suarez en Biglia?

"Dat zijn twee verschillende situaties. We zijn er mee bezig en het gaat de goede richting uit, maar met Lucas hebben we afgesproken dat hij mag vertrekken bij een bepaald bod en daar houden we ons aan."

Vanden Borre is er ook nog.

"De coach is tevreden over hem. Hij heeft nog even nodig om helemaal fit te geraken. Maar na de competitie gaan we met hem spreken en zien of hij op dezelfde lijn zit. Of hij wil investeren om terug profvoetballer te worden en dan zien we wel."

Een contract voor Demy de Zeeuw lijkt ver weg?

"Demy weet ook dat hij nog niet het rendement gebracht heeft dat we verwachten. Daar moet hij ook conclusies uit trekken. Na de competitie gaan we ook met hem samenzitten en zien wat zijn intenties zijn. Wil hij terug naar Rusland voor het geld of wil hij zich hier weer in de kijker spelen?"

Voor volgend seizoen moet je misschien wel een heel nieuwe ploeg bouwen?

"We hebben geïnvesteerd in de jeugd en die lijn willen we nu doortrekken naar de eerste ploeg. Onze jeugd is ook heel sterk bezig. Je wint niet zomaar het toernooi van Viareggio. Er zijn een aantal spelers die klaar zijn om de A-kern te versterken: Lukaku, Najar, Acheampong, Armenteros... Die laatste drie zijn ook een investering op lange termijn geweest."

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Play-off 1

Play-off 2

Nieuwste reacties