Bayern is ook Europa's beste

Manuel Gonzalez
| 45 reacties

In een spetterende Champions League-finale heeft Bayern München aan het langste eind getrokken. Het onderonsje eindigde op 1-2. De Duitse nummer één kroont zich op die manier ook tot Europa's beste.

Borussia Dortmund en Bayern München hebben er een aangenaam kijkstuk van gemaakt. De Champions League-finale was een publiciteitsspot van het hoogste niveau voor het Duitse voetbal. Uiteindelijk trok Bayern, zonder Daniël Van Buyten, aan het langste eind. Het werd in Londen 1-2 na een zinderend slot.

Beide teams zochten vanaf de eerste minuten de aanval. Het was echter Gelb und Schwarz dat de eerste echte doelkansen afdwong. Op het kwartier zette Robert Lewandowski meteen de Bayern-doelman aan het werk. Manuel Neuer redde de inzet echter met een prachtige voetreflex.

Doelmannen aan de macht

Bayern mocht de Duitse nationale nummer één immers op de blote knieën danken. Na een halfuur spelen zou een dubbele voorsprong voor Borussia nochtans niet overdreven geweest zijn. Neuer toonde zich paraat op pogingen van onder anderen Sven Bender en Marco Reus.

Der Rekordmeister vond het zo wel welletjes geweest en trok het laken meer en meer naar zich toe. De grootste kans van de wedstrijd was er eentje voor Marijo Mandzukic. De aanvaller mocht van dichtbij vrij inkoppen. Een zeker doelpunt werd echter geneutraliseerd door een supersave van Roman Weidenfeller.

Het moet gezegd dat de roodhemden op dat moment al moesten herleid zijn tot tien man. Franck Ribéry ontsnapte immers aan rood na een elleboogstoot.

In de eerste helft leek het echt wel de avond te worden van de doelmannen. Weidenfeller kwam immers nog tot twee keer toe oog in oog met Arjen Robben. De Nederlander moest echter keer op keer met de staart tussen de benen afdruipen. 0-0 aan de rust, met dank aan Neuer en Weidenfeller.

Het was Bayern dat na de koffie de bal opeiste. Der Rekordmeister zette de aartsrivaal vast op de eigen helft. Dortmund probeerde wel te voetballen, maar kwam er niet meer uit.

Dante, wat doe je nu toch?

Op het uur resulteerde dat eindelijk in een doelpunt. Robben werd afgezonderd voor Weidenfeller, maar miste zijn controle. De Nederlander herpakte zich echter en kreeg het leer alsnog voor doel. Mandzukic was goed gevolgd om het rode gedeelte van Wembley te doen ontploffen, 0-1! Het is de derde treffer voor de Kroatische international in deze editie van het kampioenenbal.

Bayern leek de wedstrijd onder controle te hebben, maar dat was zonder Dante Bonfim gerekend. De verdediger van de landskampioen verdedigde kinderlijk op Marco Reus. Hij plantte de knie in het klokkenspel van de aanvaller. Scheidsrechter Nicola Rizzoli twijfelde niet en wees naar de stip. Ilkay Gündogan nam het geschenk van de ex-speler van Standard met plezier aan, 1-1 en alles te herdoen!

Ar-jen Rob-ben

De eindstrijd verdiende echt wel het plaatje ‘zinderend’. Beide teams kozen opnieuw vol voor de aanval. Neven Subotic kwam net op tijd om de bal voor de neus van Robben van de lijn weg te maaien. De Bayern-fans waren al aan het juichen, maar werden één voor één op slag tien jaar ouder.

De wedstrijd leek af te stevenen op een gelijkspel. Tot de laatste minuut. Ribéry stuurde Robben diep met een hakje. De Nederlander, uitgerekend hij, tikte het leer tergend traag voorbij een verbouwereerde Dortmund-goalie. Pikant detail: vorig seizoen was de international nog de gebeten hond in de verloren finale tegen Chelsea na een fatale misser vanop elfmeter. 1-2 en Bayern is Europa's beste. In Londen en in Beieren barstte spontaan een rood-wit feestje uit.