Les Bleus doorgelicht

Jens Hoofteer
| 12 reacties
Les Bleus doorgelicht
Foto: © SC

Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!

Morgen spelen de Rode Duivels in Brussel tegen Frankrijk. Les Bleus kennen een rijk verleden, maar liepen op het WK 2010 in Zuid-Afrika een blauwtje: laatste in een groep met het gastland, Uruguay en Mexico. En slechts een schamel puntje. Hoe zit het tegenwoordig met onze zuiderburen

Om te beginnen is er natuurlijk de bondscoach. Raymond Domenech hield het na de afgang in Zuid-Afrika na zes jaar voor bekeken. Hij werd opgevolgd door Laurent Blanc. Blanc begon aarzelend aan zijn taak, maar onder hem zetten Les Bleus nadien wel een reeks van 24 ongeslagen wedstrijden neer. Op het EK van 2012 in Polen en Oekraïne moesten Blanc en de zijnen in de kwartfinales de duimen leggen tegen Spanje. Le Président kreeg het verwijt veel te defensief te spelen en besloot daarop het schip te verlaten. Sindsdien staat  Didier Deschamps aan het roer. Zijn opdracht is heel duidelijk: Frankrijk, dat in de kwalificaties in de groep van Spanje zit, naar het WK in Brazilië loodsen.       

Vaste keeper

Bij de doelmannen is er weinig of niets veranderd. Hugo Lloris (toen Lyon en nu Tottenham) staat nog steeds onder de lat. Hij is tevens de kapitein van het team. Ook Steve Mandanda, de sluitpost van Olympique Marseille en grote broer van Charleroi-keeper Parfait, behoort nog altijd tot de kern. Bastia-keeper Michaël Landreau, in het verleden actief bij Nantes, PSG en Lille is tegenwoordig de derde keeper.

Terugkeer Abidal

Van de Fransen verdedigers die naar Brussel afzakken, maakten er slechts drie de blamage in Zuid-Afrika live mee: de anciens Eric Abidal, Patrice Evra en Bakary Sagna. Voor Abidal is het morgen een speciale wedstrijd. De huidige speler van AS Monaco maakt zijn wederoptreden voor Les Bleus na zijn gezondheidsproblemen van de afgelopen tijd. Ook Eliaquim Mangala zal opnieuw in België te zien zijn. De 21-jarige ex-verdediger van Standard speelt nu bij FC Porto en krijgt van Deschamps een kans bij Frankrijk.

Vernieuwd middenveld

Het middenveld heeft zo mogelijk een nog grotere gedaanteverwisseling ondergaan. Gourcuff, Toulalan, Malouda, Diarra, Diaby zijn in geen velden meer te bespeuren. Etienne Capoué (25, Toulouse), Clément Grenier (22, Lyon), Joshua Guilavogui (22, St-Etienne), Geoffrey Kondogbia (20, Sevilla) en Rio Mavuba (29, Lille) zijn de toch ietwat onbekende namen in de selectie van Deschamps. Opvallend is verder ook de terugkeer van Samir Nasri. De speler van Manchester City is er voor het eerst sinds het EK in 2012 opnieuw bij.          

Gevaarlijke voorhoede

Vooraan zijn Djibril Cissé, Sidney Govou en Nicolas Anelka, die in Zuid-Afrika in de clinch ging met Domenech en naar huis werd gestuurd, er om allerhande redenen niet meer bij. Toch mag de Franse aanval best nog gezien worden. Franck Ribéry en Karim Benzema zijn immers topspelers en namen als een klok. Met Olivier Giroud van Arsenal en Dimitri Payet, die afgelopen weekend nog twee keer raak trof voor Marseille, heeft Deschamps ook nog iets achter de hand.  

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Play-off 1

Play-off 2

Nieuwste reacties