Analyse Rode Duivels vs Frankrijk: 2011 en nu

Timothy Collard
Timothy Collard
| 2 reacties
Rode Duivels vs Frankrijk: 2011 en nu
Foto: © SC

Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!

Woensdagavond neemt onze nationale trots het op tegen Frankrijk. Hoewel het om een vriendschappelijke interland gaat is het toch een mooie test voor de troepen van Wilmots om te zien hoe ver ze nu werkelijk staan.

Door Timothy Collard

In november 2011 speelden de Rode Duivels ook al eens een vriendschappelijk duel tegen Les Bleus, in Frankrijk toen. Voetbalkrant.com nam de basiself van toen en de ‘typeploeg’ van Marc Wilmots nu onder de loep en ging na of er veel wijzigingen te noteren vielen.

De doelman

Thibaut Courtois is onze nationale nummer één sinds hij in de vriendschappelijke interland tegen Frankrijk zijn kans kreeg van toenmalig bondscoach Georges Leekens. Courtois was toen al voor negentig procent vertrokken, maar is vandaag met honderd procent zekerheid de eerste doelman van de Rode Duivels. Simon Mignolet ging ondertussen ook niet op zijn lauweren rusten. Hij keepte beresterk bij Sunderland en versierde deze zomer een transfer naar Liverpool.

De verdediging

In november 2011 opteerde Leekens voor een verdediging met Alderweireld, Kompany Van Buyten en Vermaelen. Morgenavond ziet de verdediging er wellicht hetzelfde uit, op Vermaelen (rugblessure) na. Alderweireld groeide na het vertrek van Jan Vertonghen uit tot absolute sterkhouder in de defensie van Ajax en veroverde sinds het duel in het Stade France nog twee Nederlandse titels.

Vincent Kompany was in 2011 al de man die het voortouw nam bij de nationale ploeg, maar de aanvoerder doet dat vandaag mogelijk nog meer. Van Buyten speelt dan wel minder en minder, toch heeft hij op zijn 35e nog steeds zijn plaats in de kern bij zowel bij Bayern München als de Rode Duivels. Wilmots kiest door de blessures van zowel Vertonghen als Vermaelen voor Pocognoli als linksachter. De verdediger ruilde afgelopen winter Standard in voor Hannover 96, maar moet tijdens de komende jaargang wel nog bewijzen.

Het middenveld

Eind 2011 begonnen de Rode Duivels met Simons, Fellaini, Witsel, Dembele en Hazard op het middenveld tegen de Fransen. Timmy Simons behoort nog steeds tot de groep, maar verloor intussen wel zijn basisplaats. In vergelijking met 2011 spelen bijna alle middenvelders overigens voor een andere club.

Zo keerde Simons terug naar Club Brugge, verkaste Witsel naar Zenit voor om en bij de veertig miljoen en versierden Dembele en Chadli een transfer naar Tottenham. Hazard ruilde Lille in voor Chelsea en ook Kevin De Bruyne is sinds vorig seizoen eigendom van de Blues. Als ook Fellaini binnenkort zijn toptransfer te pakken heeft, zit enkel Steven Defour nog bij dezelfde club als in november 2011.

Bovendien maakten bovengenoemde jongens heel wat progressie in de afgelopen twee jaar. De Bruyne werd sterker en nog completer, Dembele kende een prima debuutseizoen bij de Spurs en Hazard strooit nog steeds met assists, maar nu in de Premier League.

De aanval

Waar het schoentje in november 2011 nog een beetje knelde, zit Marc Wimots nu stilaan met een luxeprobleem. Georges Leekens liet destijds nog Jelle Vossen opdraven als diepe spits, maar die werd nu zelfs gepasseerd door de hevige concurrentie voor de positie van nummer 9.

Op dit moment is Christian Benteke de nummer één in de spits. De goaltjesdief van Aston Villa debuteerde onder Leekens dan wel al in 2010 voor de nationale ploeg, daarna was het wachten tot Wilmots hem in mei 2012 opnieuw bij de selectie haalde. Benteke scoorde in zijn debuutseizoen bij Villa maar liefst negentien competitiedoelpunten.

Ook Romelu Lukaku maakte heel wat progressie sinds de vorige ontmoeting met Frankrijk. Afgelopen seizoen verhuurde Chelsea hem aan West Bromwich Albion en het was daar dat het Britse publiek hem écht leerde kennen. De ex-speler van Anderlecht zette de netten zeventien keer bol in de Premier League.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Play-off 1

Play-off 2

Nieuwste reacties