Analyse Standard is herfstkampioen ... en dan?

Standard is herfstkampioen ... en dan?
Foto: © SC

Standard heeft zich gisteren tot herfstkampioen weten te kronen in de Jupiler Pro League. Maar wat zegt dat nog anno 2013-2014?

Door Aernout Van Lindt

Er waren tijden dat een herfstkampioen in 75% van de gevallen ook de latere kampioen zou gaan worden. En ook de laatste jaren vallen er nog steeds parallellen te trekken, al heeft de 'trofee' toch wat aan waarde moeten inboeten.

De topploegen zitten nek aan nek. Anderlecht had al een dipje, maar doet nog volledig mee. Standard begon soeverein, maar laat nu wat van zijn pluimen. Blauw-Zwart haalde dit seizoen nog niet zijn beste niveau, maar staat ook bovenin. Meer dan ooit lijken de topploegen te pieken richting de play-offs. Nu al iets zeggen over het verdere verloop, lijkt moeilijk.

De komende dagen gaan we hier op Voetbalkrant.com wel de ambities vooraf het seizoen toetsen aan hoe de ploegen er nu voorstaan in ons "herfstrapport". 

Verdacht veel gelijkenissen met vorig jaar

Na twee wedstrijden hadden we al het voorgevoel dat play-off I wel eens bijzonder hard zou kunnen lijken op diezelfde play-off vorig jaar. Halfweg de reguliere competitie geven de cijfers ons voorlopig gelijk. De zes ploegen uit play-off I zijn die van vorig jaar. 

KV Kortrijk werpt zich op als concurrent nummer 1, maar laat misschien alweer punten liggen op cruciale momenten. Krijgen we zo dezelfde top-6 als vorig jaar? Het lijkt zomaar te kunnen.

Essevee 'kampioen' van de toppers

De meest opvallende statistiek is misschien nog die van de toppers. Zulte Waregem pakt tegen de vermoedelijke play-off I-ploegen 10 op 15, door Anderlecht, Standard en Lokeren te kloppen en in Brugge gelijk te spelen. 

Standard en Club Brugge hebben 8 op 15, Racing Genk en Lokeren 6 op 15 en Anderlecht sluit de rij met 4 op 15.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties