35-jarige Van Buyten: "Als Wilmots me nodig heeft, kan ik geen 'nee' zeggen"

35-jarige Van Buyten: "Als Wilmots me nodig heeft, kan ik geen 'nee' zeggen"
Foto: © SC

Daniel Van Buyten is na Timmy Simons de meest ervaren speler in de kern van Marc Wilmots. Op zijn 35ste ziet hij zijn internationale loopbaan bijna ten einde lopen... Of toch niet?

Daniel, deze zomer ben je 36, wordt het WK je laatste toernooi?

"Goh, normaal gezien kan je zeggen dat het na het WK gedaan is, maar je weet maar nooit. Als de bondscoach me nodig heeft ook na het WK nog, zal ik moeilijk 'nee' kunnen zeggen. Maar je moet ook rekening houden met je lichaam. Al die jaren profvoetbal eisen zijn tol. Momenteel voel ik me fysiek nog heel goed, maar wat gaat dat binnen een jaar of twee jaar zijn? Als het te moeilijk wordt, stop ik."

Voel je al die jaren van topvoetbal?

"Toch wel. Bij Bayern train je ook op een heel hoog niveau. Dat zijn geen trainingen om de kantjes af te lopen. Profvoetballers zijn ook geen robots. De jongens die nog doorgaan na hun 36ste zijn zeldzaam geworden. Ook omdat de voetballers van nu steeds jonger er aan beginnen."

Morgen speel je tegen Mondragon die in doel staat bij Colombia. Een doelman van... 42.

"Voor een doelman is het nog anders. Ik heb zelfs nog tegen hem gespeeld toen hij bij Keulen zat, net als Wilmots trouwens. Tegen het EK 2016 ben ik er 38. Ik weet niet of ik dan nog international ben, maar het kan."

Je spreekt over Bayern, daar speel je meer dan vorig seizoen lijkt ons?

"Ik ken mijn rol bij Bayern. We spelen mee in alle competities en we willen alles winnen. Pep (Guardiola) roteert ook veel om iedereen fit te houden. Iedere speler is belangrijk bij ons. En af en toe moet je wedstrijden spelen. Trainen is goed, maar niet hetzelfde als matchen spelen. En ik heb nog altijd de ambitie om te spelen. Anders moet je niet bij een topclub zitten."

Hoe lang kan je nog doorgaan denk je?

"Ik zeg net dat het bij een topclub als Bayern moeilijk is om nog jaren mee te draaien. Moest ik afzakken naar een lager niveau denk ik wel dat ik nog enkele jaren kan meegaan. (lacht)"

Op dit moment spelen je collega-verdedigers niet al te veel bij hun club. Er zijn kansen voor jou op het WK?

"Ik ben al fier dat ik er bij mag zijn. Zoals ik ook fier ben bij één van de beste clubs ter wereld te voetballen. Maar als Wilmots me nodig heeft, zal ik klaar zijn. Ik prepareer mezelf nog steeds zoals tien jaar geleden. Ik ben altijd klaar om te spelen."

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Play-off 1

Play-off 2

Nieuwste reacties