EK Futsal Futsal for Dummies

Sander De Graeve
Sander De Graeve
| 0 reacties
Futsal for Dummies
Foto: © SC

Binnen enkele minuten start in Antwerpen het EK Futsal. Zaalvoetbal wordt in België druk beoefend, maar de reglementen zijn niet altijd duidelijk. We zetten de belangrijkste regels even op een rijtje.

Door Sander De Graeve

De teams

Zaalvoetbal wordt met vijf tegen vijf gespeeld. De teams mogen continu wisselen aan de reservenbank zonder de scheidsrechter te verwittigen. Een speler moet wel volledig buiten de lijnen zijn eer zijn vervanger het veld mag betreden.

Time?

Een partijtje Futsal wordt in twee helften van twintig minuten gespeeld, maar een wedstrijd duurt veel langer dan veertig minuten. De klok wordt immers steeds stopgezet wanneer het spel stilligt. Verder kan er tijdens elke helft door de coach één time-out van één minuut aangevraagd worden. Bij gelijkspel in de knock-out fase wordt er twee maal vijf minuten overgespeeld.

I believe I can fly

De vliegende keeper is hét wapen wanneer een team op achterstand staat en het einde nadert. Bij deze alles-of-niets strategie verlaat de doelman het veld en komt een veldspeler mét keepersshirt in de plaats. Met een mannetje meer kan de verdediging uit verband gespeeld worden, maar balverlies betekent doorgaans een tegendoelpunt.

Kaarten en fouten

De wedstrijden worden geleid door vier scheidsrechters. Vanaf de zesde fout die een team begaat krijgt de tegenstander een strafschop vanop tien meter bij elke volgende fout. Twee maal geel is ook hier rood. De speler kan het veld niet meer betreden en zijn team moet twee minuten met een man minder aan de bak. Krijgt het tijdens die twee minuten een goal tegen, mag het opnieuw met vijf spelen.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Play-off 1

Play-off 2

Nieuwste reacties