Interview "Winnen van Lokeren en Genk en het kan helemaal omslaan bij Anderlecht"

"Winnen van Lokeren en Genk en het kan helemaal omslaan bij Anderlecht"
Foto: © SC

Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!

Het publiek dat zich tegen een trainer van Anderlecht keert. Het is al veel gebeurd, onder andere bij Hugo Broos. Volgens de ex-trainer van paars-wit kan het tij echter snel omslaan: "Winnen, veel winnen en het niveau omhoog halen", luidt de booschap.

Door Johan Walckiers

Hugo Broos kent het gevoel om door het Astridpark op de korrel genomen te worden. Tijdens zijn regeerperiode kreeg hij de fans over zich toen hij 'chouchou' Walter Baseggio een paar keer met harde hand liet voelen dat hij meer van hem verwachtte.

Hugo, wat moet er gebeuren om de supporters er weer achter te krijgen?

"Simpel: winnen. En veel winnen ook. Als Van den Brom vanaf vrijdag alles wint, is er geen vuiltje meer aan de lucht. Als hij dat niet kan, heeft hij waarschijnlijk wel een groot probleem."

Maar hij wordt voor veel op de korrel genomen: de jeugd, het spel, het systeem, het wisselen,...

"Als het niet goed gaat, vindt men altijd wel stokken om mee te slaan. En ja in Anderlecht is winnen alleen niet genoeg, het moet ook met mooi spel gepaard gaan. En die jeugd. Naast Kompany en Vanden Borre is er de laatste tien jaar geen enkele jeugdspeler doorgebroken. Nu is het misschien iets te drastisch ineens. Maar stel dat er gewonnen wordt tegen Lokeren en tegen Genk en Standard laat punten liggen tegen Brugge... Dan is het opeens weer een heel andere wereld. Het kan snel keren. De vraag is wel: kan het tij nog keren?"

Opmerkelijk dat het nu ineens een hele match naar boven komt?

"Het ongenoegen sluimert al een tijdje hé. Er werd al zeven keer verloren. En dat ongenoegen gaat niet weg zijn door een keertje van Lokeren te winnen."

Jij hebt het zelf meegemaakt met het 'geval Baseggio'?

"Ja, inderdaad en dan heb je maar één keuze: enkel naar jezelf luisteren. Van den Brom mag niet de fout maken om zich te laten beïnvloeden door die of die. Als het dan toch misloopt, kan je jezelf niets verwijten. Het enige wat je hem echt kan verwijten, is dat hij na al die tijd nog steeds geen basisploeg gevonden heeft. Dan is het wel moeilijk om je spelers vertrouwen te geven."

Eenzelfde verhaal bij Genk?

"Nee, dat is niet waar. De supporters hebben Been nog niet geviseerd, maar wel het bestuur. Bij Anderlecht is het ook door de drastische verjonging en het gebrek aan personaliteiten. Deschacht of Kljestan kan je niet vragen het niveau te gaan opkrikken. Bij Genk liep het tot december als een trein en werden ze als titelkandidaat afgeschilderd. Door blessures is er echter de klad ingekomen."

Is er wel nog een uitweg?

"De komende weken worden erg belangrijk. Niet voor volgend seizoen, maar voor de nabije toekomst. Iets minder voor Been misschien, maar Van den Brom moet nu echt resultaten neerzetten. Hij zit met de rug tegen de muur."

Maar Van Holsbeeck blijft wel herhalen dat hij blijft tot het einde van het seizoen?

"Dat wil niet zeggen dat er over een aantal weken geen andere beslissing kan uit de bus komen. Een jaar of tien geleden had hij al buiten gelegen, maar dan is Anderlecht een andere koers ingeslagen. Ook Vercauteren en Jacobs kregen veel steun, publiekelijk. Anderlecht ontslaat niet zo snel meer een coach en dat is enkel toe te juichen. Het is makkelijk om alle zonden van Israël op de schouders van Van den Brom te leggen, maar zo simpel is het ook niet. Maar hij moet wel punten gaan pakken en het spelpeil omhoog krijgen."

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties