Top&Flop De Rode Duivels & de Oranje duik

De Rode Duivels & de Oranje duik
Foto: © photonews

Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!

Ook tijdens het WK geeft de redactie per speeldag in deze Top & Flop een beschouwing van de hoog- en laagvliegers van de afgelopen matchen. Wie was top en wie was flop?

Door Aernout Van Lindt

TOP

De Rode Duivels

We kunnen er niet naast: de poulefase van onze Rode Duivels was niet super. 9 op 9 ja, maar geen 9 op 10 voor het spelniveau. Een zesje eerder. Maar hoe hebben ze dat goedgemaakt zeg tegen Team USA! 38 kansen, dwingend van minuut 1 tot minuut 105: geniaal.

Nu ook nog de zenuwen onder bedwang houden, eventueel wat sneller scoren en dan kunnen we iedereen aan, ook de Argentijnen. Het WK is geslaagd, vanaf nu is alles bonus: dromen mag.

Colombia

Zagen we naast onze Rode Duivels nog iemand dartelen? Jawel: ene James Rodriguez en andere Colombianen. Zij waren zowat het enige team dat met recht en reden 9 op 9 had gepakt - drie keer echt de betere in een - toegegeven - niet zo sterke groep. 

Maar ook in de achtste finales knalden ze gewoon vrolijk door voorbij Uruguay, dat Luis Suarez duidelijk miste. Maar sinds James, Cuadrado en de rest zich bij Colombia ontpoppen als helden der natie, denkt niemand nog aan Falcao. Dat Bacca niet mag meespelen zegt op zich genoeg.

De goalies

Het is het WK van de goalies stilaan. Alhoewel: weinig heldenprestaties leveren iets op, want Ochoa, Howard en co zitten ondertussen al op het vliegtuig naar huis.

En toch: Neuer, Keylor Navas, Ochoa, Howard, Bravo, M'Bolhi, Enyeama, Julio César, Ospina, ... het rijtje sterke goalies is heel erg lang op dit WK. Courtois heeft nog niet veel moeten doen en lijkt zo weinig kans te maken op goalie van het WK.

FLOP

De Oranje duik

Een ezel stoot zich geen twee keer aan dezelfde steen, maar de scheidsrechters met Arjen Robben duidelijk zelfs tot twintig keer. Het is niet de eerste keer dat hij een strafschop versierde door elegant neer te gaan in de zestien, en het zal vermoedelijk ook de laatste keer niet zijn.

En dat is vooral jammer voor hem zelf. In de eerste helft tegen Mexico had hij er eentje moeten krijgen en alles bij elkaar bekeken is Robben op dit WK bij de top-5 van spelers. Toch bestaat de kans nu weer dat ze hem niet om zijn kwaliteiten gaan heugen na het WK: een gemiste kans.

Griekenland

Gaat iemand de Grieken missen? Het lijkt wel een hamvraag op dit WK. Na 225 minuten antivoetbal en een helf van moeten in de groepsfase, was ook de achtste finale weer geen toonbeeld van attractief voetbal.

Pas toen ze 1-0 achterkwamen en met een man meer waren, begonnen ze de aanval in te zetten. Nu liggen ze er uit. Of iemand ze gaat missen? 

Waar blijven de verrassingen?

Veel slecht valt er verder niet over de achtste finales te zeggen. Nigeria, Algerije, USA, en Zwitserland leken op voorhand allen een beetje een vogel voor de kat, maar weerden zich kranig. Mexico en Chili verdienden beiden mogelijk ook meer, Uruguay botste gewoon op een te sterk Colombia.

Jammer dus dat er - ook al zat het er in - niet wat echte verrassingen zijn gekomen. Duitsland, Argentinië, Brazilië, Nederland en zelfs België: had het iets anders gelopen in de slotfase, waren zij er misschien niet bij.

Ongeluksvogel van de week: Gonzalo Jara

Je kan pech hebben en je kan brute pech hebben. Gonzalo Jara is er eentje van het tweede type. Eerst maakte hij een owngoal tegen de Brazilianen - al werd het doelpunt uiteindelijk zo niet gecatalogeerd. En om het goed te maken zou hij wel even met volle druk de laatste strafschop binnen poeieren. Maar hij knalde op de binnenkant van de paal. Brute pech.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Play-off 1

Play-off 2

Nieuwste reacties