Trammelant en wederopstanding: balans na een half seizoen voetbal in de Vurige Stede

Sander De Graeve
Sander De Graeve
| 7 reacties
Trammelant en wederopstanding: balans na een half seizoen voetbal in de Vurige Stede
Foto: © photonews

Het seizoen is halfweg. Hoog tijd dus voor een tussentijdse balans. We kijken terug naar onze prognose voor het seizoen en analyseren de kansen voor de tweede seizoenshelft met Eddy Snelders. Standard Luik vinden we terug op plek 5.

Door Sander De Graeve

Huidige plek: 5e Prognose: 4e

Met open ogen keken we naar de exodus bij Standard. Bij het team dat net naast de titel greep vorig seizoen vertrok haast de volledige lengte-as. Vainqueur, Buyens, Batshuayi, Ezekiel, noem maar op. Bij onze prognose voor het seizoen vroegen we ons al af of de Rouches dat verlies voldoende konden opvangen.

Weken gingen voorbij en belangrijke aanwinsten bleven maar uit. Guy Luzon kreeg er grijs haar van en sprong nóg onrustiger rond dan we van hem al gewend waren. Naast de vele vertrekkers werd Standard ook geteisterd door een echte blessuregolf. "Ik ben al dertien jaar hoofdcoach, maar zo'n benepen situatie maakte ik nog nooit mee. Ik kan wel een ploeg opstellen, maar competitief is die niet", jammerde de Israëliër vooraf.

Hij kreeg gelijk. Met Lumanza, Yasar, Mmaee, Marquet en Mbombo was de selectie van Standard wel heel erg groen achter de oren. Af en toe werd gewonnen op enthousiasme maar vooral tegen Mouscron-Péruwelz (5-2 nederlaag) en Oostende (3-5 in eigen huis met Ono op de rechsback) ging het flink mis.

De farce tegen Zulte Waregem, daarover later meer, betekende het einde van Guy Luzon. Intussen was er wel al wat ervaring toegevoegd met Enoh, Faty en consoorten, maar voor Luzon kwam het te laat. Onder voormalig assistent Vukomanovic lukt het wél en Standard staat intussen opnieuw onder de mensen.

Top: Paul-José Mpoku, de motor van de revival

Onder Vukomanovic haalde Standard een erg knappe twaalf op twaalf. Hij haalde zo in vier matchen even veel punten als Guy Luzon in elf partijen bij elkaar sprokkelde. Een dikke pluim voor de voormalige T2, maar de echte motor van de revival blijft Paul-José Mpoku.

Hij heeft een voet in zowat elk doelpunt en legde er zelf al vier in het mandje sinds Vukomanovic overnam. Onder Luzon kwam hij in competitie maar twee keer tot scoren. Één daarvan kwam er in de ontspoorde match tegen Zulte Waregem.  

Flop: De Vurige Stede ontploft

Bij deze categorie kunnen we wat Standard betreft heel wat kwijt. Het falende transferbeleid van Duchatelet, de calimero-uitspraken van Luzon tegenover de arbitrage en het mistasten van Kawashima haalden het echter niet. Wat vooral blijft hangen is de farce in de match tegen Zulte Waregem. De Vurige Stede ontplofte helemaal en woedende supporters zorgden ervoor dat de match stilgelegd moest worden.

Dat er ongenoegen was, begrijpen we ten zeerste, maar dit was er los over. Het enige wat we echt willen onthouden van die wedstrijd is de wondermooie goal van James Troisi. De rest proberen we zo snel mogelijk te vergeten.

De mening van ... Paul-José Mpoku

Wie kunnen we beter aan het woord laten dan de architect van het succes van Standard? Mpoku is on fire en dat weet hij zelf maar al te goed. "In de laatste matchen heb ik telkens een assist gegeven of zelf gescoord. Ik wil gewoon altijd de beste zijn en ik ben erg tevreden van mijn regelmaat", aldus Mpoku.

De kijk van Eddy Snelders

Volgens onze analist is de miserie bij Standard voltooid verleden tijd. "Standard etaleert opnieuw de nodige slagkracht. Vier wedstrijden zonder tegendoelpunt en twaalf op twaalf. Ik vind dat Standard terug in de positieve flow zit. Ze gaan zonder problemen aanknopen bij de top-6."

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties