He(in) did it! Portret van een kampioenenmaker

Sander De Graeve
Sander De Graeve
| 9 reacties
He(in) did it! Portret van een kampioenenmaker
Foto: © Photonews

Volg KAA Gent nu via WhatsApp!

Hein Vanhaezebrouck heeft het voor elkaar gekregen. Hij bracht Gent van een hoopje in play-off 2-spelende ellende naar de landstitel. Daar mogen de Gentenaars hem én het bestuur dankbaar voor zijn.

Door Sander De Graeve

Hein's way or the highway

Want Hein Vanhaezebrouck stond allang op het verlanglijstje van Ivan De Witte en Michel Louwagie. Na Victor Fernández kreeg ook Hein Vanhaezebrouck quasi carte blanche. Hij kuiste de kleedkamer op en zette een ploeg neer met Belgische basis.

Habibou, Kagé en consorten vonden hun plaats daarin niet en mochten opkrassen. Verder kregen de spelers een fysieke voorbereiding die zijn gelijke niet kent. Ook op stage werd er aan een moordend tempo getraind. Toch was er ook plaats voor rust.

'Samen'

De hele groep trok bijna wekelijks samen naar de wellness. 'Samen', het werd één van de belangrijkste woorden in de Gentse spelersgroep. Met clevere teambuilding, de hulp van een psychologe én de juiste jongens, smeedde Hein willicht de hechtste voetbalploeg in jaren.

Hoe verklaar je anders dat jongens een half seizoen op de bank zitten zonder te morren? Bij het 'oude' Gent moest je het niet proberen of de kopstoten op training waren niet meer te tellen. In de kleedkamer zit het vol ideale schoonzonen, enkel op het veld laten ze die rol vallen. 

Professor in de tactiek en motivatie

Geen coach kan een winnaarsmentaliteit zó in een groep smeden als Hein Vanhaezebrouck, of het moet Michel Preud'homme zijn. De manier van voetballen is er een voorbeeld van. Gent speelt aanvallend.

Het team gaat steeds uit van de eigen sterkte en door de vele tactische kunstgrepen van Vanhaezebrouck bijten de meeste coaches zich erop stuk. Preud'homme kan erover meepraten.

Het schild Vanhaezebrouck

Er werd veel gelachen met dat eeuwige: 'We gaan voor de derde plaats' van AA Gent. Het toont vooral hoe Vanhaezebrouck zijn groep perfect uit de wind kan zetten, maar ook hoe sterk zijn vat op die spelersgroep is.

Ga er maar aanstaan, om voetballers die aan kop staan te laten vertellen dat ze de derde plaats ambiëren is niet simpel. Simpel en gemakkelijk staan dan ook niet in het woordenboek van Vanhaezebrouck. Hein werkt, Hein werd beloond, Hein verdient het.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Play-off 1

Play-off 2

Nieuwste reacties