Belgische transfers doorgelicht: Anderlecht, uitstekende cijfers ondanks Vargas-catastrofe

Martijn Goethals
| 19 reacties
Belgische transfers doorgelicht: Anderlecht, uitstekende cijfers ondanks Vargas-catastrofe
Foto: © photonews

Volg Anderlecht nu via WhatsApp!

Elk jaar worden we weer om de oren geslagen met transfers die stuk voor stuk miljoenen euro's hebben gekost. Maar met een goede transfer kan je ook enorme winsten boeken. Voetbalkrant.com analyseerde voor u de transferpolitiek bij Anderlecht. Van Holsbeeck mag zich alvast op de borst kloppen.

Onder zijn transferbewind doet Anderlecht het namelijk erg behoorlijk. Over de afgelopen vijf seizoenen zagen de Brusselaars wel 16 spelers komen en weer gaan. Maar uit die 16 haalde Anderlecht overwegend veel winst.

Ramptransfer Vargas

Toch haalde paars-wit vier spelers binnen die de Brusselse financiën allerminst deugd hebben gedaan. Vooral Vargas was een dure misser. De Venezolaan werd gehavend overgekocht van Club Brugge voor 2,5 miljoen euro. Die blessures schudde hij nooit af waardoor Anderlecht hem later gratis liet vertrekken.

Geen miskoop met Jovanovic

Jovanovic vertrok wel degelijk transfervrij bij Anderlecht, maar aangezien paars-wit hem voor niets had overgenomen van Liverpool was dat geen financiële ramp.

Euro’s tellen met Mbokani en Lukaku

Over het algemeen deed Anderlecht het gewoon erg goed op de transfermarkt. Mbokani is daar het grote voorbeeld van. De Congolees werd na een mindere periode in het buitenland binnengehaald voor drie miljoen euro. Twee succesvolle jaren later verkocht paars-wit hem voor 11 miljoen euro aan Dynamo Kiev.

Dé toptransfer van Anderlecht is evenwel Romelu Lukaku. Chelsea kocht hem over voor 22 miljoen euro. En aangezien de sterke spits uit de eigen jeugdopleiding kwam, moest de club geen inkomend transferbedrag betalen. Ook andere Anderlecht-talenten als Bruno en Legear leverden een erg flinke duit op.

Paars-witte duidelijkheid

Anderlecht is op één vlak zeker anders dan de rest van de Belgische G5. Bij zo goed als alle transfers die zij afrondden, werd de transferprijs effectief vermeld. Enkel bij Kljestan, Odoi en Kabangu is het gissen naar de werkelijke cijfers.

Voor alle duidelijkheid zijn de cijfers gebaseerd op de transfers die Anderlecht heeft verricht tijdens de afgelopen vijf voetbalseizoenen en tien transferperiodes, de huidige transferperiode niet meegerekend. Het gaat om de spelers die Anderlecht over die vijf seizoenen heen heeft gekocht en weer verkocht aangevuld met de verkoop van eigen jeugd. Het duiventilgehalte als het ware.


Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties