Van Holsbeeck zet VdB op zijn plaats: "Dingen gebeurd die niet door de beugel kunnen"

Van Holsbeeck zet VdB op zijn plaats: "Dingen gebeurd die niet door de beugel kunnen"
Foto: © Photonews

De sfeer was grimmig deze middag op Anderlecht. De persverantwoordelijke woedend, de manager ontgoocheld,... En Anthony Vanden Borre? Die was ondertussen met de glimlach aan het meetrainen met de beloften. Niets aan de hand voor hem. Voor het bestuur daarentegen...

Johan Walckiers in Anderlecht

Meer dan een halfuur trok Herman Van Holsbeeck uit om op de 'zaak Vanden Borre' te reageren. Het was zwaar aangekomen bij de manager: "Toen ik om 7u deze ochtend telefoontjes op mijn privénummer begon te krijgen, wist ik het al. Oei, hier is iets fout."

Van Holsbeeck stak Vanden Borre helemaal onder de grond. Openbaar zware kritiek leveren op trainer en bestuur... Het is 'du jamais vu' bij Anderlecht. Na de persconferentie trok Van Holsbeeck naar de training van de eerste ploeg, waar hij aan de rand van het veld een zware discussie had met Besnik Hasi, die hij eerder op de dag ook al sprak over de commotie.

Herman, Besnik Hasi wordt zwaar aangepakt door Vanden Borre. Heb je het daar met hem al over gehad?

"Natuurlijk, het was hét gespreksonderwerp deze ochtend. Kijk, trainer zijn op Anderlecht is een moeilijke taak. Ik vind het totaal niet correct als je openlijk mensen probeert te treffen, want dat is wat Anthony doet. Maar ik kan u garanderen: spelers zullen niet bepalen wie trainer is bij Anderlecht. Daar ben ik sterk genoeg voor."

Wat dacht u toen u het artikel las?

"Ik heb het woord voor woord gelezen. En één zaak is pertinent onwaar. Hij zegt dat hij niet weg wil. Dat is raar voor een speler die even geleden in mijn kantoor kwam om te zeggen: 'Ik wil weg!' Daar ga ik hem zeker op aanspreken, want dat is zwaar gelogen."

We gaan nu geen impulsieve beslissingen nemen

Kan je met zulke uitspraken contractbreuk pleiten?

"Toen hij nog 1.000 euro per maand verdiende, was het snel geregeld. Maar nu hij een paar honderdduizenden verdient... We gaan ons een paar dagen of weken beraden over de situatie. We gaan nu geen impulsieve beslissingen nemen."

Vanden Borre reageerde op zijn verwijdering naar de B-kern, die hij onrechtvaardig vindt.

"Als een club zo iemand naar de B-kern stuurt, zijn er bepaalde dingen gebeurd die niet door de beugel kunnen hé. Dat doen we niet zomaar. Maar ik ga de vuile was hier niet buitenhangen, want dan zijn we nog verder van het einde verwijderd. Ik zeg dat dit een beslissing in eer en geweten was."

Dit zorgt wel voor commotie die de club nu niet nodig heeft.

"Ik kan het scenario nu al voorspellen. De supporters zullen coach en bestuur op de korrel nemen. Maar ik ben daar klaar voor. Niemand is belangrijker dan de club. Niet de voorzitter, niet de manager, niet de spelers,... Anderlecht is het belangrijkste. En ik durf u zeggen dat de club hierin weinig fouten gemaakt heeft."

Anderlecht is het belangrijkste, niet de voorzitter, de manager of de spelers

Welke fouten zijn er dan wel gebeurd?

"Dat vertel ik nu niet. Kijk, als jullie straks vertrekken moeten jullie je montage of artikel binnenleveren. Als jullie drie dagen verdwijnen en dan jullie artikel binnenleveren, hebben jullie toch ook een probleem?"

U spreekt over de supporters... Die zullen zich inderdaad roeren.

"Ik weet het. Iemand heeft mijn mailadres aan de supporters doorgestuurd. Iedere dag krijg ik mails. De laatste tijd zie ik de toon ook veranderen. Na één nederlaag en een gelijkspel. De tijden zijn veranderd. Maar als ik 'janet' genoemd word, ga ik ervoor zorgen dat ik me zondag dubbel plooi om het ongelijk te bewijzen."

Als Anthony zijn ploegmaats 'janetten' noemt, is het toch voorbij voor hem in de ploeg?

"Anthony heeft weer veel vrienden, die hij niet had toen hij nog 1.000 euro per maand verdiende. Hij heeft zich buiten de ploeg gezet. Hij was iemand belangrijk binnen de vestiaire, maar op een gegeven moment mag je de zaken niet laten verdergaan."

U hebt enorm veel in hem geïnvesteerd. Hoeveel pijn doet dit?

"Heel veel! Ontgoocheling ook vooral. We waren ongelooflijk fier dat we hem op twee jaar gekregen hebben waar hij stond toen hij opgeroepen werd voor de nationale ploeg."

"Maar als de verantwoordelijke van de sociale cel me op een gegeven moment komt zeggen: 'Het is beter om hem nu te verkopen, want we hebben geen controle meer over hem.' Dan weet je dat het het begin van het einde is. Dit is een zwarte dag voor de club."

Is Anthony terug in zijn oude gewoontes hervallen?

"Kijk, twee jaar geleden hebben we zijn kop uit het water getrokken. Als je dan de berg beklimt met hem en ziet dat hij progressie maakt..."

"Dat is geweldig. Als hij dan op een gegeven moment weer international wordt, moet je hem een verbeterd contract geven. Maar als je dan terug hervalt in de zaken waar we je moesten uittrekken? Dat kan ik niet toelaten!"

Of hij hier nog een toekomst heeft? Bij de beloften wel

Is hij na deze uitspraken nu onverkoopbaar geworden?

"Dat zal ik je op 31 augustus zeggen."

Valt er nog iets te lijmen? Heeft hij hier nog een toekomst?

"Bij de beloften wel. Ik heb dat eerste jaar 24 op 24 een koppel bij hem gezet. Ze hebben hem geleerd om 19u te eten in plaats van om 2u. Om te gaan lopen buiten de trainingen. En nog zoveel meer. Als dat lukt en je beloont hem, heeft dat blijkbaar nu minder impact. 

Heb je spijt over je beslissing om hem terug te nemen? 

"Ik heb geleerd nooit spijt te hebben over genomen beslissingen. Dit is een mislukking voor mij en voor onze sociale cel. We moeten concluderen dat het eindresultaat mislukt is."

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties