Oude gloriën De laatste echte patron van Anderlecht werd vandaag 45

De laatste echte patron van Anderlecht werd vandaag 45
Foto: © SC

Pär Zetterberg wordt vandaag 45 jaar. De laatste echte spelverdeler die Anderlecht in zijn rangen had en die de Belgische recordkampioen naar zes titels leidde.

Zetterberg zal in het collectieve geheugen van de Anderlecht-fans altijd als één van de beste spelers ooit bekeken worden die de club in zijn rangen had. Twee Gouden Schoenen verdiende hij, maar dat hadden er gerust ook meer kunnen zijn.

Zetterberg zette de lijnen uit op het middenveld, scoorde en liet scoren. Daarnaast was hij de onbetwiste patron van de kleedkamer. De huidige coach, Besnik Hasi, had onlangs nog dit over hem te zeggen: "Pär keek me soms aan voor een match."

"Dan vroeg hij: ben je in vorm vandaag? Want ik heb niet veel zin om te lopen. Je gaat je best moeten doen. En dat deden we. Uiteindelijk besliste hij dan toch de match", lachte Hasi. 

Tonnen respect

Tonnen respect verdiende Zetterberg, die aan suikerziekte lijdt, bij paars-wit. Ondanks een tussenstop bij het Griekse Olympiakos werd hij in 2003 als held teruggehaald naar het Astridpark. Hugo Broos zette hem toen meer op de bank dan hem lief was, maar toch had hij nog een groot aandeel in de vijfde landstitel.

In 2006 maakte hij al snel duidelijk dat het zijn laatste seizoen zou worden. Onder Vercauteren had hij zijn basisplaats teruggekregen en hij nam afscheid met zijn zesde titel. Een aanvoerder en man om nooit te vergeten. Roger Vanden Stock noemt hem nog altijd "mijn favoriete zoon".

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties