Zweden voorgesteld: nu of nooit voor Zlatan en co

EK-dossier: Zweden

Zweden voorgesteld: nu of nooit voor Zlatan en co
Foto: © SC

Komende zomer wordt in Frankrijk het Europees kampioenschap georganiseerd. Wij stellen alvast de deelnemende landen aan u voor. Vandaag vervolgen we met Zweden.

Vorige deelnames: stilaan een traditie

Het is de 6e keer op 7 dat de Zweden er sinds 1992 bij zijn. Meestal sneuvelden de Zweden in de eerste ronde, maar eenmaal werd de kwartfinale gehaald en zelfs een keer de halve finale.

Op het WK deden de Zweden het gemiddeld beter met een tweede, twee derde en een vierde plaats. Nu nog eens schitteren op een groot toernooi?

De weg naar Frankrijk: met de hakken over de sloot

Zweden zat dan wel in pot 2, maar het kwam toch niet in de top-2 van de groep terecht. Het liet zich zowel door Oostenrijk als Rusland aftroeven en eindigde uiteindelijk met amper 18 op 30 derde.

Barrages dus, waarin Denemarken in een dubbel duel naar huis werd gestuurd. 2-1 thuis, 2-2 op verplaatsing en dat was (nipt) voldoende voor plaatsing voor het EK.

Topschutter: Zlatan Ibrahimovic

Zal het iemand verbazen? Zlatan Ibrahimovic is met 63 rozen de absolute topschutter van zijn land. En het hoeft gezegd dat het daar waarschijnlijk niet zal bij blijven. Op het EK is het bovendien een beetje nu of nooit voor de 34-jarige superster.

Recordinternational: Anders Svensson

Recordinternational worden? Dat wordt nog een hele karwei voor Zlatan, die momenteel nog meer dan 30 interlands in te halen heeft op de legendarische Anders Svensson.

Die 39-jarige cultheld speelde liefst 148 keer voor zijn land, nipt meer dan Thomas Ravelli (146). Elfsborg en Southampton waren de enige twee teams waarvoor hij speelde.

Blikvangers

De ploeg staat misschien in de schaduw van Zlatan Ibrahimovic, maar kan toch rekenen op enkele andere uitblinkers. Klik HIER voor de volledige doorlichting!

Babes

Dat Zweedse vrouwen tot de knapste van de wereld behoren, wisten we al langer. Maar deze Zweedse WAG's doen er nog een schepje bovenop. Klik HIER om ze te bewonderen!

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Voetbalkrant.com

Al meer dan 21685 voetbalfans gingen je voor!

Met de Voetbalkrant nieuwsbrief ontvang je dagelijks al het laatste voetbalnieuws van jouw favoriete competities, ploegen of spelers per mail.

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

WK

Nieuwste reacties