STVV-assistent Benni McCarthy haalde hard uit naar de arbitrage, maar heeft hij recht van spreken?

Jacob Delabastita
| 5 reacties

De scheidsrechters hebben het moeilijk de laatste weken. Mazzu, Dury en nu ook McCarthy... Allemaal hadden ze kritiek op de arbitrage. Wij zochten uit of de Truidense assistent recht van spreken heeft.

"Ik heb het nooit meegemaakt dat een ploeg in zeven wedstrijden vier strafschoppen en vier rode kaarten moest incasseren. Ons is het overkomen." Dat was de uitspraak van McCarty, lees het hier maar na.

Wij verdiepten ons in de afgelopen zeven wedstrijden. Geen enkele fase lieten we onbetuigd en dit zijn onze conclusies.

5 maart 2016: Club Brugge - STVV (3-0)

Over de eerste goal van Club, op penalty, valt te discussiëren. Dussaut ging aan Izquierdo hangen, die graag ging liggen. Conclusie: twijfelgeval.

?Uiteindelijk verloren de Truienaars met 3-0. In minuut 71 kreeg Victorien Angban dan nog eens rood na natrappen op Vanaken. Onze conclusie: terecht.

20 februari 2016: KV Kortrijk - STVV (3-0)

In het Guldensporenstadion was er duidelijk een ploeg beter dan de andere. Over de rode kaart die Dussaut onder zijn neus kreeg geduwd, valt niet de discussiëren. Conclusie: terecht.

?Diezelfde avond kregen De Kanaries ook een penalty tegen. Terecht overigens na een fout op Rolland. Conclusie: terecht.

14 februari 2016: KV Mechelen - STVV (0-3)

Bagayoko kreeg Achter De Kazerne twee keer geel voorgeschoteld. De eerste fout was wel heel licht gegeven, akkoord. De tweede gele kaart leek ons wel terecht. De Ivoriaan speelde voor de rest wel stevig en flirtte al eerder met een gele kaart. Conclusie: twijfelgeval.

29 januari 2016: STVV - Anderlecht (1-2)

In de eerste minuut al kreeg Anderlecht een penalty. Lukebakio werd nogal onbeholpen omver gelopen. Of een penalty in de eerste minuut al nodig is? Daar valt over te twijfelen. Conclusie: twijfelgeval.

Ook thuis tegen Anderlecht pakte Angban rood. Over het rood valt niet te twijfelen. Hij torpedeerde Steven Defour, die gelukkig met de schrik vrij kwam. Deze kaart beïnvloedde het resultaat geenszins, want ze werd uitgedeeld in het slot van de match. ?Conclusie: terecht.

23 januari 2016: STVV - Westerlo (1-2)

Hier beslistte een onterechte penalty wél over het resultaat. Na een haakfout op Gounongbe buiten de 16 werd eerst - terecht - een vrije trap aangegeven. Op aanraden van de lijnrechter veranderde ref Delacour zijn besluit en gaf hij een penalty. Gounongbe scoorde. Conclusie: onterechte penalty.

Algemene conclusie

Het grote aantal rode kaarten is inderdaad een probleem. Maar volgens ons ligt de oorzaak wel ergens anders dan bij de scheidsrechter... Bij de penalty's zaten wel enkele twijfelgevallen.