Nog zo jong, maar daarom is Denayer dé gedoodverfde vervanger en opvolger van Kompany

Timothy Collard
Timothy Collard
| 22 reacties
Nog zo jong, maar daarom is Denayer dé gedoodverfde vervanger en opvolger van Kompany
Foto: © Photonews

Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!

Vincent Kompany zal er op het EK in Frankrijk niet bij zijn. Dat is een spijtige zaak, maar Marc Wilmots heeft al een uitgebreid plan in zijn hoofd om het uitvallen van zijn aanvoerder op te vangen. Jason Denayer is dé gedoodverfde vervanger van Kompany. Niet onlogisch.

“Jason heeft hetzelfde profiel als Vincent”, verduidelijkte Wilmots zijn keuze donderdagmiddag tegenover de verzamelde pers. Héél erg logisch, daar is iedereen het over eens. Denayer is nog steeds maar 20 jaar oud, maar de gelijkenissen met Kompany zijn enorm.

Op jonge leeftijd aan de top

Net als Kompany, stond Denayer al op jonge leeftijd in de basis op het hoogste niveau. Manchester City verhuurde onze landgenoot vorig seizoen aan Celtic, waar hij een onbetwiste titularis was, de titel pakte en ook nog eens ‘PFA Young Player of the Year’ werd.

Dit seizoen is hij aan de slag bij Galatasaray, en ook daar is Denayer een vaste waarde. En je bij een Turkse topclub in de ploeg knokken, dat is toch niet zo vanzelfsprekend.

Natuurlijke ‘cool’

Net als Kompany, beschikt Denayer over een natuurlijke cool. De jongeling is niet gauw onder de indruk van iets. Of althans, daar lijkt het toch op. Vorig jaar speelde Denayer een ijzersterke oefenmatch tegen Frankrijk, het was toen dat Wilmots verliefd werd. “Daar was hij echt héél goed, Wilmots zal er nog vaak aan gedacht hebben”, aldus analist Franky Van der Elst.

Technisch onderlegd

Net als Kompany, laat Denayer zijn botte bijl thuis als hij gaat voetballen. Hij genoot zijn opleiding bij onder meer RSC Anderlecht en de Académie van Jean-Marc Guillou en zo werd Denayer een technisch onderlegde verdediger. Ook Kompany kan aardig ballen, al werd hij door de jaren heen een veel zakelijkere verdediger.

Intelligentie

Net als Kompany, laat Denayer zich niet tot grootspraak verleiden. Kompany is een voortrekker in hart en nieren, die status heeft Denayer nog niet. Maar dat Denayer een intelligente kerel is, is wel duidelijk. Een rustige, bescheiden jongeman die weet wat hij wil, maar dat daarom niet hoeft uit te schreeuwen.

Manchester City

Het laatste wat Vincent Kompany en Jason Denayer gemeen hebben, is hun club. Allebei staan ze op de loonlijst bij Manchester City. Denayer werd al twee seizoenen op rij uitgeleend, maar heeft één droom: doorbreken bij Manchester City.

Eerder dit seizoen, toen Kompany geblesseerd uitviel, overweegde coach Manuel Pellegrini al om de uitleenbeurt van Denayer stop te zetten en onze landgenoot terug te halen naar het Etihad Stadium. Niet toevallig, want ook bij City zien ze in Denayer de logische opvolger van Kompany.

Vanaf volgend jaar zwaait Pep Guardiola de plak in Manchester – in het blauwe stadsgedeelte dan toch. Wij zijn alvast benieuw naar wat de plannen van de Spaanse oefenmeester zijn. Haalt hij Denayer bij het eerste elftal van City of volgt er toch nog een uitleenbeurt?

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Premier League

Nieuwste reacties