Van niet goed genoeg voor Anderlecht en Heerenveen tot absolute wereldklasse: de opmars van Kroatische held Ivan Perisic

Diederik Geypen
Diederik Geypen
| 9 reacties
Van niet goed genoeg voor Anderlecht en Heerenveen tot absolute wereldklasse: de opmars van Kroatische held Ivan Perisic
Foto: © photonews

Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!

Ivan Perisic (27) is tot op heden een van de smaakmakers van het EK. Met de late winning goal tegen Spanje schoot de oude bekende Kroatië naar de winst in groep D. Een bekroning ook voor al wie in België in hem geloofde.

Perisic streek op zeventienjarige leeftijd samen met zijn mama in België neer. Op een jeugdtoernooi met de U19 van Anderlecht in kustplaats Oostduinkerke, etaleerde de winger toen al zijn pure klasse tussen jongens uit een oudere leeftijdscategorie.

Dertien in een dozijn

Toch raakte de Belgische recordkampioen niet overtuigd. "Van zijn soort hebben we er dertien in een dozijn rondlopen", klonk het toen bij de paars-witte scouting. Perisic trok vervolgens naar het Franse Sochaux, waar hij gebukt ging onder de professionele structuur en in het tweede team verzeild raakte.

Na twee jaar schoot KSV Roeselare, op dat moment nog een eersteklasser, Perisic te hulp. Toenmalig coach Dennis van Wijk gaf hem weer vertrouwen, wat resulteerde in een sterke zes maanden op Schiervelde.

200.000 euro

De stap naar Nederland wenkte, met Heerenveen dat nadrukkelijke interesse toonde. Deze keer hield hoofdscout Bert Pijffers de boot af wegens "niet goed genoeg voor de Eredivisionist". Club Brugge hapte toe en strikte Perisic voor amper 200.000 euro.

Het vervolg is gekend. Na twee uitmuntende jaren bij blauw-zwart waarin hij zich tot Gouden Stier en Profvoetballer van het Jaar kroonde, volgde de sprong naar de Europese grootmacht Borussia Dortmund.

Les grands moments

Zowel bij de Schwarzgelben - waar hij met de kop scoorde in de kampioenenmatch - als bij VfL Wolfsburg en dit seizoen bij Internazionale, was hij met zijn acties, assists en doelpunten van goudwaarde.

Ook op 'les grands moments' met Kroatië stond Perisic er. Velen herinneren zich nog zijn beresterke partij in de openingsmatch van het WK 2014 tegen gastland Brazilië. Prestaties van internationaal allooi waar hij dit EK een vervolg aan breit.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties