Opinie Van Pélé over Romario naar Ronaldo, Ronaldinho, Rivaldo... Neymar past voor ons niet in dat rijtje

Johan Walckiers
Johan Walckiers vanuit Moskou
| 0 reacties
Van Pélé over Romario naar Ronaldo, Ronaldinho, Rivaldo... Neymar past voor ons niet in dat rijtje
Foto: © photonews

De beelden van de Fast and Furious spelen al heel de week door ons hoofd. Vin Diesel die in het midden van een plein vol Brazilianen staat en de Amerikaanse task force die hem komt inrekenen.

"This is Brazil", roept hij met gespreide armen vooraleer half het plein met wapens in de handen op zijn achtervolgers gericht staat.

"This is Brazil!" Hoeveel keer is dat zinnetje al door ons hoofd gegaan? Het heeft een mythische weerklank. Andere beelden duiken op! Pélé, de oervoetbalster, kennen we enkel van archiefbeelden. Garincha hetzelfde, net als Zico. Maar Romario, dat is onze eerste herinnering van een WK. 

Baggio vs Romario

We slopen 's nachts naar beneden om die finale in 1994 tussen het Italië van de al even onnavolgbare Baggio en de Seleçao te kunnen zien. Hopen dat we het kraken van de trap niet hoorden, wat zou betekenen dat vader ons gehoord had op een tijdstip waarop we allang in bed hoorden te liggen. Ja, oorvegen behoorden toen nog tot de mogelijkheden...

Daarna volgden Ronaldo, Ronaldinho, Rivaldo. Genoten dat we hebben van 'Joga Bonito', het mooie spel van de Goddelijke Kanaries. Genieën op voetbalschoenen, de Michelangelo's onder de voetballers, het beste wat hun beroep te  bieden had.

Grote meneren

Neymar zou gerust in dat rijtje kunnen passen met zijn kwaliteiten... Maar sorry, ons voetbalhart bloedt als we zo'n artiest zich zien vergrijpen aan slinkse middelen. Die penalty die hij wou uitlokken tegen Costa Rica en daarbij zijn tegenstander een rode kaart wou aansmeren... Dat is voor ons geen 'grote meneer'. 

Zeker omdat hij het slag om slinger doet. Rollen, duiken, uit de doden verrijzen... 't Is wat te veel van 'het goede'. Nee, deze Seleçao maakt geen grootse indruk op ons. Ja, ze winnen moeilijke matchen, maar samba presenteren ze niet. Dit is geen ploeg die onoverwinnelijkheid uitstraalt en zo moeten ze dus ook niet behandeld worden.

Als Eden Hazard na de zoveelste tackle op zijn scheenbenen vijf seconden later zich rechtzet, eens met het hoofd schudt en onbegrijpend naar de ref kijkt... Daar hebben we respect voor. Eden, voor ons ben je een grotere meneer dan Neymar. Laat ook eens zien dat je een grotere voetballer bent vrijdag aub.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Play-off 1

Play-off 2

Nieuwste reacties