Interview Philippe Vande Walle over Gordon Banks: "Een van de eerste moderne doelmannen"
Sam Suttels
Sam Suttels
| 0 reacties

Philippe Vande Walle: "Gordon Banks was een van de eerste moderne doelmannen"

Philippe Vande Walle over Gordon Banks: "Een van de eerste moderne doelmannen"

Gordon Banks is overleden op 81-jarige leeftijd. De legendarische Engelse doelwachter, wereldkampioen in 1966 en wereldvermaard omwille van zijn redding op Pelé, kenmerkte generaties van doelmannen. Philippe Vande Walle, voormalig keeper van de Rode Duivels, haalt zijn herinnering voor de geest.

Philippe Vande Walle was nog een jonge snaak toen Gordon Banks zijn gloriejaren als keeper beleefde in de jaren 60-70, maar hij herinnert zich de status van de Engelse sluitpost nog goed. "De grote namen onder de doelmannen toen waren Banks, Yashin, Sepp Maier... Je kan stellen dat Banks een van de pioniers van de moderne doelmannen was."

Redding van een moderne doelman

"Een redding van hem die mij zeker is bijgebleven is die van op de Wereldbeker in 1970 op Pelé. Het was een typische redding van een moderne doelman, in het genre van reddingen die je destijds zelden zag. Een werkelijk iconische save."

Volgens Vande Walle wordt Banks om een unieke reden herinnerd. "Gordon Banks is eigenlijk een van de weinige keepers die dankzij een redding in het collectieve geheugen gegrift staat, iets wat veel vaker te beurt valt aan offensieve spelers."

"We onthouden dikwijls de lichaamsbouw of persoonlijkheid van een doelman. Olivier Kahn herinneren we bijvoorbeeld als iemand beestachtig, bedreigend en imposant.  Edwin Van Der Sar is dan weer iemand die het moest hebben van zijn lengte en voetenspel."

Iconische doelman

"Banks z'n redding blijft onwaarschijnlijk, zelfs na alle reddingen die hij erna nog verricht heeft. Mijn vader sprak over hem als een iconische doelman uit zijn tijd en dat was ook het geval."

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties