Analyse: waarom Carcela niet meer in de plannen past van het Standard 2.0 van Preud'homme
Clint Vens
| 6 reacties

Waarom Carcela niet meer past in de plannen van het Standard 2.0 van Preud'homme

Analyse: waarom Carcela niet meer in de plannen past van het Standard 2.0 van Preud'homme
Foto: © photonews

Opvallend nieuwtje aan de boorden van de Maas: Standard zal Mpoku en Carcela, mits een fair bod, geen strobreed in de weg leggen straks. Beide spelers zijn rasechte jeugdproducten en vertegenwoordigen het Standard-DNA, maar een donderslag bij heldere hemel is dit nieuws allerminst.

Alles heeft natuurlijk te maken met de (her)intrede van de machtige vicevoorzitter van de Rouches, nu bijna exact een jaar geleden bekendgemaakt. Standard had net alles in de vernieling gespeeld in de play-offs onder leiding van Sa Pinto, maar Venanzi wist dat er op de Portugees door zijn gedrag een beperkte houdbaarheidsdatum kleefde. 

Met Preud'homme sloot men een Luikse legende terug in de armen die op lange termijn de Rouches terug naar nieuwe successen moet stuwen. De Luikse spelerskern, die vorig seizoen op een zucht strandde van de titel, bleef nagenoeg intact. Alleen Edmilson kon de lokroep van de Arabische oliedollars niet weerstaan. 

Erfenis Sa Pinto

Met de vakkundige hand van Michel zou deze groep dan toch in staat moeten zijn om volop mee te dingen voor de landstitel, zal Venanzi ongetwijfeld gedacht hebben. Maar zo simpel is het niet, Standard teerde vorig seizoen in PO 1 op klasseflitsen van vrijbuiters Carcela en Edmilson, zonder enige handleiding of leidraad. 

Tactisch vraagt Preud'homme veel meer van zijn manschappen. Het duurde lang voor hij de Luikse machine uiteindelijk aan de praat kreeg, maar Carcela heeft nooit zijn niveau van de play-offs van vorig jaar benaderd. Het tactisch keurslijf beteugdelde de virtuositeit van de Marrokaan. 

Geen droomhuwelijk

Bovendien vloekt het je-m'en-foutisme van de nummer 10 met de onverbiddelijke winnaarsmentaliteit van de Luikse oefenmeester. Preud'homme heeft nog getracht Carcela mee te trekken in zijn visie, maar de aard van het beestje verander je niet meer op 29-jarige leeftijd. 

Standard 2.0

Preud'homme zal volgend seizoen het dus naar alle waarschijnlijkheid moeten doen zonder sterkhouders als Carcela, Mpoku (wil nog eens goed cashen) en Marin (trekt naar Ajax). Dat hoeft echter geen ramp te zijn. Hij zal een ploeg smeden die volop wil meegaan in zijn verhaal met tactische flexibiliteit en de correcte mentaliteit. En dat kan ook zonder vedetten, dat bewees hij al bij onder meer Gent. 

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Ontvang het voetbalnieuws van jouw favoriete ploeg per mail

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Play-off 1

Nieuwste reacties