Leven en werken in Saoedi-Arabië, niet evident voor Besnik Hasi: "Europese spelers denken dat ze hier tegen kamelen komen spelen" en "Mijn dochters zouden hier een boerka moeten dragen"

Leven en werken in Saoedi-Arabië, niet evident voor Besnik Hasi: "Europese spelers denken dat ze hier tegen kamelen komen spelen" en "Mijn dochters zouden hier een boerka moeten dragen"
Foto: © Voetbalkrant.com

Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!

Besnik Hasi verdient waarschijnlijk goed zijn brood in Saoedi-Arabië, maar na dit seizoen gaat hij het toch voor bekeken houden. 't Is niet alles om als Europeaan daar rond te lopen en te werken. "Ze hebben verleden seizoen 34 trainers buitengesmeten."

't Is wennen voor Besnik Hasi bij Saoedi-Arabische Al Raed. Het gaat er allemaal iets minder gestructureerd aan toe. "De bedoeling was eigenlijk om twee weken in Nederland en twee weken in België stage te doen. Maar door visumproblemen hebben we maar twee weken in België. Het is momenteel onmogelijk om ginder te trainen, want het is er 47 graden. En 's avonds koelt het maar een beetje af, tot 39 graden. We zijn dan maar direct naar Genk gekomen. Dankzij Anderlecht en Genk hebben we onze oefenmatchen toch kunnen inhalen. Zaterdag spelen we ook nog tegen KV Mechelen."

't Is ook wennen aan de cultuur zeker?

"Die mannen zijn niet gewend om twee keer per dag te trainen. Ze zeggen: jij moet je aanpassen. Want zij gaan het niet doen. Alles is ook gecentraliseerd rond het geloof. Ze moeten vijf keer per dag bidden, dan moet je ook de trainingen en matchen daaraan aanpassen."

"Vorig seizoen probeerden we het op de manier van in België: twee keer trainen. Na een maand kwamen ze bij mij: 'Trainer, we zijn moe'. Maar ja, die mannen leven 's nachts hé. Overdag is het te warm en ze blijven op tot 4-5 uur. Dan bidden ze een eerste keer en dan gaan ze slapen. Maar we hadden na een maand wel een goeie basis. We hebben heel weinig blessures gehad."

Al Raed is geen topclub, je had ook weinig spelers.

"Ik heb er 5-6 buitengesmeten. Ik had al gehoord dat er wat disciplinaire problemen waren. Ze kwamen te laat, je gaf ze twee dagen vrij en ze namen nog een derde... Sommigen hebben de lijn overschreden. Maar we hebben goed met die kleine groep kunnen werken."

Is het een verrijking voor jou? 

"Het is een heel mooie ervaring. Ik had nog nooit een kleine club getraind. En dan kom je ook nog in een andere cultuur. Ik heb veel opgestoken, ook op persoonlijk vlak. Je moet hen managen op een heel andere manier."

El Ghanassy? Hij had er met kop en schouders moeten bovenuit steken

Je hebt ook goeie resultaten geboekt...

"Heel goeie naar onze kwaliteiten. Maar je wordt ginder ook beoordeeld op de transfers. Ik zat bij de drie beste trainers van het land, maar de transfers vielen tegen. We haalden El Ghanassy en met die zijn kwaliteiten moet hij er bovenuit steken. Dat was in het begin ook wel zo, maar Yassine blijft Yassine. Eens hij zeker is van zijn contract gaan de prestaties naar beneden. In januari zie de voorzitter: stop. Dat zie je in heel zijn carrière."

"Kanu haalden we in januari. Hij had het in het begin moeilijk, daarna ging het beter. Je ziet dat bij veel spelers die uit Europa komen. Ze denken dat ze daar tegen kamelen gaan spelen hé. Geloof mij, technisch zijn die Saoedi's heel sterk. Het ontbreekt hen gewoon aan mentaliteit, aan de werkwijze die wij hier al decennia kennen."

Hoe is het gesteld met de accomodaties? 

"We hebben een stadion van 20.000 man, maar daar zitten voor de 'gewone' matchen 4-5000 supporters. Voor de derby tegen Al-Taawon of de grote clubs zit het wel vol. Toen we de derby wonnen hingen ze een uur na de match nog met hun armen in mijn auto, ik kon gewoon niet weg. Dat is oorlog hé. Onze trainingscomplexen liggen ook recht tegenover elkaar. Als je de bal te hard wegtrapt, ligt hij op het andere veld. Letterlijk hé!"

Je gaat nu je tweede seizoen in. Maar je familie zit hier. Is dat niet moeilijk?

"We hebben het echt moeilijk gehad. Mijn assistenten hebben ook kinderen, het is niet makkelijk. Mijn vrouw is één keer naar mij gekomen. Maar wij zitten in een vrij conservatief gedeelte. Mijn vrouw en dochters zouden daar een gesloten boerka moeten dragen. De mensen zijn wel aangenaam hoor. Na acht maanden zeggen ze nog altijd 'welkom coach'."

De koploper smeet drie speeldagen voor het einde zijn trainer buiten omdat de spelers klaagden dat ze te hard moesten trainen

Hoe breng je je dagen dan door?

"We zitten in een Europees compound met veel Amerikaanse leraars en dokters. Je bent aangewezen op je staf. We brengen heel veel tijd samen door. Eten doen we meestal samen. We gaan ofwel naar een klein restaurant of koken zelf. En 's avonds kijken we samen naar het Belgisch voetbal. Een derde seizoen? Hmmm..."

Ja, eerst zien dat je dit overleeft, want ze wisselen daar rapper van trainer dan van onderbroek.

"Er werden er 34 ontslagen vorig seizoen, dat is zelfs voor hun normen veel. Er waren er soms 3-4 per club. Topclubs hé! De trainer van Al Hilal werd drie matchen voor het einde ontslagen omdat zijn spelers vonden dat ze te hard moesten trainen. En ze verloren nog de titel terwijl ze op kop stonden. Al Nassr, die wel kampioen werd, had drie verschillende Portugese coaches..."

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties