De sterren van het WK U17: van Real Madrid en Arsenal tot Velez Mostar en... Charleroi
Bart Vandenbussche
Bart Vandenbussche
| 0 reacties

Hoe verging het de sterren van de afgelopen WK's U17?

De sterren van het WK U17: van Real Madrid en Arsenal tot Velez Mostar en... Charleroi

Brazilië klopte zondag Mexico in de finale van het WK U17 na een heuse thriller. De Braziliaan Gabriel Veron werd verkozen tot beste speler van het toernooi. Ajax-spits Sontje Hansen kroonde zich dan weer tot topschutter van het toernooi. Een garantie op een fantastische carrière? Niet echt.

In het verleden kroonden jongens als Cesc Fabregas en Toni Kroos zich tot beste speler van het toernooi en pakte naast diezelfde Fabregas ook Carlos Vela er de topschutterstitel.

Maar nog vaker verdween een voetballer die er een individuele prijs pakte nadien in de relatieve anonimiteit. Wij gingen kijken wie er de laatste jaren bekroond werd en hoe het hen nu vergaat.

2017

Twee jaar geleden kroonde Engeland zich in India tot wereldkampioen U17. Phil Foden werd toen verkozen tot beste speler. De negentienjarige Foden is langzaam maar zeker aan het doorbreken bij Manchester City.

Zijn landgenoot en spits Rhian Brewster zag het vorige seizoen in rook opgaan door een zware enkelblessure, maar vindt intussen opnieuw vlot de weg naar doel in de Premier League U23. Hij zat ook al een paar keer op de bank bij de grote jongens. In de Champions League tegen Genk onder meer.

2015

In 2015 werd België derde op het WK in Chili. Nigeria won het toernooi en pakte ook de twee individuele prijzen. Kelechi Nwakali werd verkozen tot beste speler. Hij maakte nadien de overstap naar Arsenal, maar kon daar nooit doorbreken en werd uitgeleend aan Nederlandse tweedeklassers. Deze zomer werd hij verkocht aan SD Huesca in de Spaanse tweede klasse, maar daar haalde hij zelfs de bank nog niet.

De topschutter van dat jaar kent u wél: Victor Osimhen. Die stond na het toernooi in de belangstelling van een aantal Belgische clubs, maar koos uiteindelijk voor een avontuur bij Wolfsburg. Dat mislukte, maar via -o ironie- België en Charleroi versierde hij een transfer naar Lille. Daar doet hij het uitstekend met negen doelpunten in zeventien wedstrijden. Osimhen is nog steeds maar twintig.

2013

Nigeria won het toernooi ook twee jaar eerder. Kelechi Iheanacho was toen de beste speler van het toernooi. Hij werd na het toernooi opgepikt door Manchester City, waar hij 21 keer scoorde in 64 wedstrijden.

In 2017 werd hij voor 27,7 miljoen euro verkocht aan Leicester City. Daar heeft hij het na een goed eerste seizoen lastig om zich door te zetten. Dit jaar pendelt hij er tussen de bank en de tribune. In de EFL Cup scoorde hij wel twee keer in evenveel wedstrijden.

Valmir Berisha kroonde zich dat jaar tot topschutter en belandde niet veel later bij AS Roma. Via omzwervingen in Griekenland, Nederland, Noorwegen en IJsland, voetbalt hij tegenwoordig voor FK Velez Mostar in de Bosnische hoogste klasse.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties