Noord-Ierland zorgt voor stunt van formaat en boekt verrassende zege tegen Oekraïne

Bart Ver Elst
| 2 reacties

Noord-Ierland heeft voor een verrassing van formaat gezorgd. De Noord-Ieren scoorden via McAuley en McGinn hun eerste doelpunten ooit op een EK en pakten de volle buit tegen Oekraïne, 0-2. De Oekraïners staan na een nul op zes dan weer dicht bij de uitschakeling.

Beide ploegen verloren hun openingswedstrijd en konden dus maar beter hun tweede groepswedstrijd winnen. Maar het was in de openingsfase meteen duidelijk dat beide ploegen ook niet wilden verliezen. Dat leidde in het openingskwartier tot veel middenveldvoetbal en weinig uitgespeelde kansen.

Stilstaande fases

De Oekraïners eisten het balbezit op, maar net zoals tegen Polen teerden de Noord-Ieren op een stevige organisatie. Het eerste halfuur van de wedstrijd leek werkelijk op niets. Oekraïne probeerde wel, maar dat leidde nooit tot echte doelpogingen.

Tien minuten voor de rust krijgen we dan toch eens wat echt gevaar te zien. Na enkele minuten op Oekraïense helft gekampeerd te hebben, krijgen de Noord-Ieren een hoekschop. De kopbal van Cathcart gaat maar nipt naast. Ook even later tonen de Noord-Ieren zich opnieuw via een corner, maar doelman Pyatov kon simpel klemmen.

Zwakke eerste helft

Bij Oekraïne konden we sterkhouders Yarmolenko en Konoplyanka niet zien schitteren. Het was daarentegen Steven Davis die de vuisten van Pyatov nog eens op de proef stelde. 0-0 was eigenlijk een logische ruststand. Er viel slechts één goede kans te noteren en die was voor Cathcart.

De Noord-Ieren doen het!

We kregen dan toch beterschap in het begin van de tweede helft. Eerst was Oekraïne gevaarlijk via - u raadt het al - twee stilstaande fases, maar even later is het bingo aan de overkant. McAuley kon een vrije trap knap voorbij Pyatov koppen. Het eerste doelpunt ooit van Noord-Ierland op een EK!

Oekraïne moest nu komen, maar dat leverde bijzonder weinig op. Konoplyanka was nog steeds een schim van zichzelf en kon zijn land niet uit het slop halen. Pas halverwege de tweede helft kreeg Oekraïne een iets of wat grote kans. Het schot van Kovalenko ging echter een dikke meter naast het doel van McGovern.

De laatste twintig minuten kwam Oekraïne dan toch opzetten via een bedrijvige Kovalenko, maar zijn schot zoefde enkele meters naast. Beide ploegen kwamen nog amper tot uitgespeelde kansen. Invaller Zinchenko was nog eens gevaarlijk met een kopbal en enkele minuten voor tijd was er een goed schot van Yarmolenko, maar McGovern stond pal.

Eerste zege Noord-Ierland

Ook Konoplyanka kon het tij niet doen keren met een afstandsschot. Noord-Ierland hield stand kon zelfs nog de 0-2 maken via McGinn. Oekraïne blijft dan weer achter met nul punten en staat dicht bij de uitschakeling.