Het kerstrapport van een Tanzaniaanse killer: hoe belangrijk zijn de goals van Samatta voor Genk?

| 2 reacties

Volg KRC Genk nu via WhatsApp!

De Tanzaniaanse spits van Racing Genk zal met zijn 14 competitietreffers hoogstwaarschijnlijk het jaar afsluiten als topschutter van de Jupiler Pro League. Maar hoe belangrijk waren Samatta's goals voor zijn club?

Mbwana ‘Ally’ Samatta is bijzonder doeltreffend in onze Belgische competitie. 19 keer stond hij op het veld en daarin was hij goed voor 14 goals. Nochtans kende de Tanzaniaan een trage start van het seizoen.

Tegen Lokeren stond hij 90 minuten op het veld en won Genk met 0-4, maar Samatta vond de weg naar het doel niet. Ook in de Limburgse derby tegen Sint-Truiden de week erna bleef hij op droog zaad zitten. Clement prikkelde zijn spits door hem in de derde competitiewedstrijd niet van de bank te laten en sindsdien is de Tanzaniaanse turbotrein vertrokken.

Genk kwam thuis tegen Charleroi op achterstand, maar met twee goals in de tweede helft zette Samatta de scheve situatie mee recht. De 2-1 schoot hij met links binnen en hij gaf Genk zekerheid (3-1) vanop de penaltystip. De week erop kopte hij de 2-2 binnen in de 3-2 zege tegen Waasland-Beveren.

Zijn eerste drie goals leverden telkens ook punten op.

Vervolgens beleefde hij weer drie doelpuntloze matchen, maar tegen Zulte Waregem (4-0) maakte hij dat ruimschoots goed met een hattrick. Ook op Gent (1-5) haalden de Limburgers zwaar uit, onder meer door het openingsdoelpunt van hun sluipschutter. Weliswaar met een intikkertje.

Op Standard wiste Luyindama in de laatste minuut de 0-1 van Samatta uit. De spits schoot op aangeven van Pozuelo met links zijn achtste van het seizoen tegen de touwen. Opnieuw een erg belangrijke goal dus.

Genk zat bij de rust (2-0 achter) in vieze papieren tegen Antwerp, maar de 2-3 en 2-4 van Samatta stelden de overwinning toch nog veilig. Weer drie gouden punten erbij. Dan volgde er weer een lange droge periode, gevolgd door een erg productieve.

Tegen Kortrijk (1-1) scoorde hij het enige Genkse doelpunt en tegen Oostende (2-0) verdubbelde hij de voorsprong. Ook op Eupen (0-2) was hij van goudwaarde voor zijn team. Hij scoorde beide doelpunten.

Rapport

Als je 14 doelpunten scoort in de competitie ben je vanzelfsprekend erg belangrijk geweest voor je team. In sommige wedstrijden dikte hij de score gewoon wat aan, maar in andere partijen opende hij de score, maakte hij gelijk of zette hij een remonte in.

Misschien verklaart dat ook wel het puntenverschil met Antwerp en Club Brugge. Bij blauw-zwart zijn Schrijvers (8 goals) en Wesley (7) lang niet zo trefzeker als de Genkse goalgetter en bij Antwerp zijn Mbokani (3) en Owusu (6) dat evenmin.