WK-vooruitblik: onze prognose voor groep E, met Neymar, Milinkovic-Savic, Ruiz en vele andere Belgische links

WK-vooruitblik: onze prognose voor groep E, met Neymar, Milinkovic-Savic, Ruiz en vele andere Belgische links
Foto: © photonews

Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!

Het WK 2018 in Rusland staat voor de deur, waar onze Rode Duivels op zoek gaan naar de opperste titel. In aanloop naar het toernooi stellen we alle groepen alvast aan jullie voor. Met vandaag: groep E, de poule van Brazilië, Zwitserland, Costa Rica en Servië.

Brazilië

Brazilië was er al altijd bij op het wereldkampioenschap voetbal, van 1930 tot nu. Het won bovendien al vijf keer het WK (1958, 1962, 1970, 1994, 2002), maar het WK in eigen land draaide - alweer - op een sisser uit met zwaar verlies in de halve finales tegen Duitsland: 1-7.

Tijd om daar nu iets aan te veranderen dus, mogelijk staat in de 1/8e finales al een revanche met Duitsland op het programma - of het wordt wachten tot de finale, een weg waar mogelijk ook onze Rode Duivels op zullen wachten. Een van dé topfavorieten op eindwinst, oppermachtig in de kwalificaties met 41 op 54.

Neymar en Thiago Silva zijn bij PSG én bij Brazilië teamgenoten

Uiteraard kijken we bij Brazilië vooral uit naar Neymar. Kan hij net op tijd de juiste vorm vinden om na maanden blessureleed zijn team aan de oppergaai te helpen? Het zal nodig zijn, al lopen er sterren genoeg rond bij de Goddelijke Kanaries. 

In alle linies hebben ze kampioenen in de rangen: doelman Ederson (Manchester City), Thiago Silva (PSG) en Marcelo (Real Madrid) in de verdediging, Paulinho en Coutinho (Barcelona) op het middenveld en Douglas Costa (Juventues) en Firmino (Liverpool) voorin: meer sterren dan niet sterren.

Zwitserland

Zwitserland is er voor de elfde keer bij, voor de vierde keer op rij ook. Verder dan een kwartfinale raakten ze nog nooit en dat lijkt ook deze keer op papier moeilijk. Als ze hun groep niet winnen, wacht mogelijk tegen Duitsland al de exodus in de achtste finales en de tweede plek in de groep wordt al knap lastig.

De Zwitsers moeten het hebben van hun stevige organisatie, die in de groepsfase samen met Portugal 27 op 30 haalden in de groep en in de barrages Noord-Ierland klopten met 0-1 en 0-0. In totaal kregen ze in twaalf matchen amper zeven doelpunten om de oren.

Voor Stephan Lichtsteiner wordt het zijn derde WK

Met dank aan onder meer Stephan Lichtsteiner. Forrest Gump trekt naar zijn derde WK voor de Zwitsers, de centrale verdediger van Juventus moet voor ervaring achterin zorgen. Ook Ricardo Rodriguez kent de Italiaanse stijl van bij Milan en is een sterke verdediger.

Voorin is het afwachten wie de diepe man zal worden tussen Shaqiri en Mehmemdi - als die allebei fit raken. Breel Embolo (Schalke 04) is nog steeds bitter jong en heeft veel talent, maar is blessuregevoelig. Toch lijkt hij de aangewezen man.

Costa Rica

Los Ticos waren er voor het eerst bij op een WK in 1990, maar zitten ondertussen toch al aan hun vijfde WK-deelname. Echt veel verwachten we niet meteen van het Midden-Amerikaanse land, al hielden ze Panama, Honduras en de USA af in de strijd om de tweede plek na Mexico in de kwalificaties.

Het land gaat met een van de meest ervaren teams naar Rusland en heeft flink wat dertigers in de selectie zitten, met daarbij ook heel wat oude bekenden van het Belgische voetbal. Bryan Ruiz (ex- AA Gent) is er de kapitein.

Ruiz en Azofeifa speelden allebei nog bij AA Gent en gaan nu samen naar het WK in Rusland

Verder zitten ook Randall Azofeifa - evenzeer ex-Gent - en ex-Bruggeling Oscar Duarte in de Costa Ricaanse selectie. Randall Leal van KV Mechelen was vorig jaar nog even opgenomen in een voorselectie, maar haalt het WK niet.

Uitkijken is het naast Ruiz bij de Midden-Amerikanen misschien toch wel vooral naar Keylor Navas, de doelman van Real Madrid. Hij zal zijn land moeten rechthouden in moeilijke wedstrijden, wil het team kans maken op de tweede plek in de groep.

Servië

Ook Servië zal met Zwitserland en Costa Rica moeten knallen voor de tweede plaats in de groep. De Serviërs verbaasden enigszins door een groep met onder meer Ierland, Oostenrijk en Wales naar de hand te zetten.

Tellen we Joegoslavië, Servië & Montenegro en dergelijke mee, dan zit het land aan zijn twaalfde deelname, maar als Servië bestaat het land natuurlijk nog niet al te lang. Vele Serviërs vinden de weg naar ons land.

Milinkovic-Savic heeft een verleden bij KRC Genk

Uros Spajic en Stefan Mitrovic speelden afgelopen seizoen in de Belgische competitie, ook Aleksandar Mitrovic kennen we nog van bij Anderlecht. De aanvaller moet voor de doelpunten zorgen, zoals hij met zes rozen ook al deed in de kwalificaties.

Een speler waar we zeker naar uitkijken is Milinkovic-Savic, die sinds zijn episode bij KRC Genk heel veel heeft bijgeleerd in de Serie A en door heel Europa gegeerd is. Verder kijken we uit naar hoe begiftigd Nemanja Matic uit de startblokken zal komen.

Brazilië

Costa Rica

Zwitserland

Servië


 

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Play-off 1

Play-off 2

Nieuwste reacties