Opinie De dag dat de kritiek moet verstommen: voor Big Rom is dit niet alleen een referentiematch voor de ploeg

Johan Walckiers
Johan Walckiers vanuit Kazan
| 0 reacties
De dag dat de kritiek moet verstommen: voor Big Rom is dit niet alleen een referentiematch voor de ploeg
Foto: © photonews

Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!

We kennen Romelu Lukaku al van zijn 16de. Toen al stond hij voor een match telkens op scherp: in zijn eigen wereld leefde hij in aanloop naar een wedstrijd. Nog nooit hebben we hem echter zo geconcentreerd gezien als voor Brazilië. De dag waarop hij iedereen aan zijn zijde moet krijgen.

Uit het leven gegrepen: onze beste maat is geen fan van Romelu Lukaku. En dat begrijpen we niet. Eerlijk, al negen jaar proberen we hem te overtuigen dat hij een wereldspits-in-wording/wereldspits is. Hij is niet alleen in die mening, ondanks de meer dan 100 goals in de Premier League en de 40 voor de Rode Duivels.

Wereldtop

't Is de publieke opinie waar Big Rom al heel zijn carrière tegen vecht: niet goed genoeg in topmatchen, scoort enkel tegen de kleintjes, kan geen bal controleren, kan alleen maar lopen... Bullshit! Binnen de voetbalwereld wordt Lukaku algemeen gezien als één van de besten ter wereld. Zijn huidige marktwaarde is niet voor niets meer dan 100 miljoen. Dat is op het niveau Griezmann, Lewandowski, Gabriel Jesus, Paulo Dybala...

In de boze buitenwereld is het fiftyfifty. De kwaaie helft kijkt naar zijn mindere kwaliteiten: soms eens een gemiste balcontrole en een verkeerde kaats. Maar ga je Eden Hazard afrekenen op zijn kopbalspel? Lionel Messi op zijn verdedigende kwaliteiten? Cristiano Ronaldo op het feit dat 55 procent van zijn vrije trappen in de muur belandt en 35 over doel? 

't Is een gewoonte geworden: tijdens matchen van de Rode Duivels staat onze whatsappgroep - met de toepasselijke naam Café Dronkenborre en met betere analisten dan waar ook - niet stil. Een groep met vrienden, die tijdens de match al hun mening geven. Voorbarig soms, want onze maat begon al twee keer te zagen op Romelu vooraleer hij er een paar binnenlapte. 't Ging zelfs zover dat we hem maandag smeekten om te beginnen klagen...

Oproep nu: begin al te mekkeren, want we weten dat Romelu deze match niet alleen als referentiematch ziet voor de ploeg, maar ook voor zichzelf. Tegen Brazilië zijn de messen gescherpt. Hij ziet zichzelf - en met hem heel de ploeg - als één van de leiders, iemand die de verantwoordelijkheid op en naast het veld op zijn brede schouders draagt. 

Van hem worden doelpunten verwacht, of een geniale loopactie zoals in die laatste minuut tegen Japan. Daarop moet hij afgerekend worden: goals en de manier waarop hij ruimte maakt voor anderen. Daarin is Rom wereldtop. We weten dat we onze maat niet overtuigd gaan hebben. Maar voor volk, voor vrijheid en voor recht: begin nu maar al te zagen.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Play-off 1

Play-off 2

Nieuwste reacties