Belgische clubs innen samen bijna 4M aan WK-geld: twee clubs steken er met kop en schouders bovenuit
Hannes Van Gael

Anderlecht en AA Gent krijgen ruime compensaties om hun spelers af te staan tijdens het WK

Belgische clubs innen samen bijna 4M aan WK-geld: twee clubs steken er met kop en schouders bovenuit

Twaalf Belgische clubs ontvangen van de FIFA een compensatie omdat ze enkele spelers tijdens het WK hebben moeten missen. In totaal gaat het om een som van bijna 3,9 miljoen euro.

Anderlecht is met ruim 1,1 miljoen euro de grootverdiener van de Belgische voetbalcompetitie, Moeskroen ontving met 50.000 euro de laagste compensatie. Al zijn er natuurlijk ook clubs die niets ontvingen.

Twee grootverdieners

Opvallend is dat twee topclubs het enorm goed doen en dat de rest daar ver onder blijft. Gent (866.532 onder) blijft wel onder Anderlecht, maar verdient wel een paar honderdduizenden euro’s meer dan bijvoorbeeld Club Brugge (250.000 euro) , Standard (285.000 euro) en Racing Genk (210.000 euro).

De vergoeding van de FIFA is gebaseerd op het aantal spelers dat een club afstaat aan een WK-land. Hoe langer een land op het WK blijft, hoe meer geld de club krijgt voor de speler van dat land.

Logisch dus dat Anderlecht zo hoog scoort. Met  Spajic (Servië), Teodorczyk (Polen), Kara (Senegal) en Dendoncker telde paars-wit maar liefst vier WK-gangers. Dendoncker schopte het zelfs tot de derde plaats met de Rode Duivels.

Bij Gent was er één speler die pas in de finale sneuvelde. Hoewel doelman Lovre Kalinic niet speelde in de finale krijgen de Buffalo’s toch een aardige som voor hun goalie.

Club Brugge had maar één WK-ganger, maar die schopte het wel tot in de kwartfinale. Inmiddels heeft Gabulov zijn keepershandschoenen al wel aan de wilgen gehangen.

Behalve de opgesomde clubs kregen ook de volgende teams een vergoeding van de FIFA:

  • Cercle Brugge (105.000 euro)
  • KAS Eupen (185.000 euro)
  • Lokeren (245.000 euro)
  • Oostende (135.000 euro)
  • Waasland-Beveren (170.000 euro)
  • Zulte Waregem (165.000 euro)

Stort €50 en speel met €150