lokSporting Lokeren
Germinal Beerschot
Datum: 05/05/2006 20:30
Competitie: Jupiler Pro League
Speeldag: Speeldag 34
Stadion: Daknam
Absolute climax op slotspeeldag
Kristof Blomme
| 0 reacties
Absolute climax op slotspeeldag
Foto: © SC

De Jupiler League is toe aan de 34e en laatste speeldag. Het werd een vreemd seizoen waarin op de laatste speeldag nog alles moet beslist worden. Voor de oppergaai komen nog twee ploegen in aanmerking. Anderlecht is de grote favoriet. Het telt een voorsprong van twee punten op Standard en speelt op eigen veld tegen een uitgeblust Zulte Waregem. Ook Standard eindigt in eigen huis tegen AA Gent, de ploeg van de terugronde. Voor Gent staat er trouwens ook iets op het spel. Indien de Oost-Vlamingen winnen en Club Brugge verliest op eigen veld van Genk is de derde plaats een feit. Genk telt dan weer slechts één punt achterstand op Gent. De Limburgers kunnen dus een gooi doen naar plaats vier en zich zo plaatsen voor de intertoto. Ook onderin het klassement is nog niet alles gezegd. La Louvière weet dat het zijn laatste match in de hoogste klasse speelt op het veld van Westerlo. Lierse en Beveren spelen nog om de eindronde af te wenden. Beveren telt één punt meer dan de Pallieters en speelt tegen Moeskroen. Lierse neemt het op tegen Roeselare.

Anderlecht speelt de titelmatch op eigen veld tegen Zulte Waregem. Een gelijkspel is niet genoeg voor Anderlecht, want bij eventuele winst van Standard zijn de Rouches dan kampioen. De avond staat bovendien niet enkel in het teken van een mogelijke landstitel. Icoon Pär Zetterberg stopt eind dit seizoen immers met voetballen. De kleine middenvelder met de prachtige techniek en het sublieme inzicht zal hiervoor terecht gehuldigd worden. Voor Zulte Waregem staat er nog weinig op het spel. De West-Vlamingen eindigen de competitie in mineur met slechts twee punten uit de laatste zeven matchen. Desondanks blijft het de revelatie van deze jaargang. Ook de finale van de Beker van België staat immers nog op de agenda van de spelers van Essevee. Bij Anderlecht blijven Kompany, Juhasz en Proto out. Frutos start mogelijk weer diep in de spits, waardoor Pujol opnieuw naar de bank verhuist. Bij de bezoekers is enkel Breleur geblesseerd. Van Nieuwenhuyze moet geschorst toekijken. Salou neemt, met een masker, plaats op de bank. 

Standard moet op eigen veld Gent proberen te kloppen en hopen op een zoveelste misstap van Anderlecht. Vorige week hadden de Rouches de kans om alsnog naar de eerste plaats te wippen, maar een sublieme redding van Biebauw in de laatste seconden verhinderde dat. Hoewel Standard er lang niet meer zo dichtbij is geweest dreigt het toch weer fout te gaan. Vooral het ronduit domme gedrag van de vedetten en de daaropvolgende schorsingen zou hen wel eens duur kunnen komen te staan. AA Gent speelde een fantastische terugronde. Mede hierdoor kunnen de troepen van Leekens nog een gooi doen naar Uefa-cup voetbal. Dan moet er wel gewonnen worden op Sclessin en moet het hopen op verlies van Club. Bij de thuisploeg zijn Conceiçao en Walasiak geschorst. De Camargo herstelt nog steeds van een scheenbeenbreuk. Zowel Leonard, Moreira als Negouai starten mogelijk op de bank. Rapaic is nog twijfelachtig. De Buffalo's moeten het doen zonder Nfor, Beasejour, Weytens en Laybutt. Sandy Martens zit op de strafbank. Mbark Boussoufa raakt fit voor deze beslissende confrontatie. 

Club Brugge moet in het Jan Breydelstadion de derde plaats veilig stellen. Vorige week pakte het in blessuretijd een punt bij Germinal Beerschot, waardoor Genk definitief is uitgeteld voor de derde plaats. Indien Club dat Europese ticket pakt eindigt een zeer bewogen seizoen toch nog enigszins op een positieve manier, al had het altijd een Champions League-plaats moeten veroveren. Ook de match in Brugge staat vanavond in het teken van afscheid. De Brugse fans zeggen vaarwel aan één van de laatste clubmonumenten Gert Verheyen. Racing Genk kan, mits winst, in extremis nog over Gent naar plaats vier springen. Die positie geeft recht op intertoto en eventueel later Uefa-cup. Bij de thuisploeg zijn Klukowski, Lange, Dufer en Valgaeren niet fit bevonden. Voorin wordt allicht gekozen voor het duo Balaban - Ishiaku. Genk mist voor deze topper Bolat, Haroun, Ogunjimi, Sigurdsson, Verdonck en Wamfor. Ook Peeters lijkt toch niet fit te raken. 

Onderin moet Beveren tegen Moeskroen de degradatie afwenden. De Ivorianen hebben alles nog in eigen handen, maar winst is noodzakelijk. De tegenstander is Moeskroen, dat sinds vorige week mathematische zekerheid heeft over de redding. Nu hebben de Henegouwers andere dingen aan het hoofd. Hen werd immers geen licentie toegekend, waardoor een degradatie naar derde afdeling dreigt. Bij de thuisploeg zijn Arunina en Pachéco niet fit voor deze belangrijke partij. Draaischijf Junior komt terug uit schorsing. Voorin wordt het nog kiezen tussen Gervinho en Kaiper naast Dissa. Bij Moeskroen zijn Oussalah, Grimaldi, Charlet, Luzi, Hatchi en Zewlakow uitgeschakeld. Met hen wordt geen risico genomen met het oog op de bekerfinale. 

Lierse, dat een vrij goede terugronde afwerkte, moet hopen op puntenverlies van Beveren. Zelf moet het de drie punten natuurlijk ook nog pakken tegen Roeselare, anders zal de eindronde moeten beslissen over een eventuele degradatie. Dreesen, Wils en Imschoot spelen mogelijk hun laatste match voor Lierse. Tegenstander Roeselare werkte een knap seizoen af. De gedoodverfde degradatiekandidaat kwam, met bijna allemaal Belgen in de ploeg, nooit in de problemen. Bij de West-Vlamingen wordt afscheid genomen van coach Van Wijk en Vandamme. Lierse treedt aan zonder Nunes, Vanderzijl, Tohoua, Smet, Timmermans en Goris. De Corte is geschorst. Roeselare kan niet rekenen op Sierens, Vlaeminck en Eloi. Biebauw, de boeman van Standard, blijft onder de lat. 

De vier andere partijen worden vooral gespeeld voor de eer. Lokeren bekampt op eigen veld Germinal Beerschot. De thuisploeg speelt een goed seizoen met een mogelijke zesde plaats als gevolg. Dan moet er wel gewonnen worden tegen GBe. De bezoekers begonnen dramatisch aan de competitie, maar in de terugronde leidde Daerden de Antwerpenaren naar de middenmoot. Mogelijk heeft GBe met Tosin Dosunmu ook de topschutter in de rangen. Bij Lokeren zijn Bouabe, El Mouataz, Van Handenhoven, Doba, Gretarsson, Drulic, Jukic, Milojevic en Madi niet speelklaar. Vukomanovic keert wel terug uit blessure. De bezoekers missen Prince, Rachid, De Wree en Milenkovic. Messoudi en Monteyne kijken geschorst toe. 

Sint-Truiden beëindigt de competitie tegen Brussels. De Limburgers zijn sinds vorige week helemaal gered. Daarom gunt trainer Caers enkele jongeren speeltijd. Brussels speelde een redelijk seizoen. Voorlopig staat het op een tiende plaats. Volgend seizoen wil voorzitter Vermeersch een gooi doen naar een nog betere positie in het klassement. Bij STVV is enkel Debroux out met een blessure. Mbonabucya vertrok naar Rwanda om zijn vader te begraven. Bij Brussels zijn Theunis, ClementDudas, Colpaert, Espartero en Haydock uitgeschakeld. Voorin maken Sanogo en Selemani mogelijk de dienst uit. 

Charleroi ontvangt Cercle Brugge. De Zebra's doen het met een voorlopige achtste plaats zeker niet onaardig. Winst zal wel noodzakelijk zijn om die stek te behouden. Cercle redde zich vorige week, na winst tegen Lokeren. De Bruggelingen kunnen de slotwedstrijd dus zonder veel stress aanvangen. Bij de Karolo's zijn Chabaud, Reina, Varga en Bozan er niet bij. Cercle treedt aan zonder Viane, Svetlicic en Muhamadu. Ook Meyssen zit andermaal niet in de selectie. 

De laatste match is die tussen Westerlo en La Louvière. Westerlo speelde een zeer sterke heenronde en incasseerde daarin amper twaalf goals. In de terugronde was het, zonder Coelho, echter huilen met de pet op. Het zakte terug tot de elfde plaats. La Louvière is sinds vorige week zeker van de degradatie. Mogelijk duurt het een tijdje eer de Wolven terug op het hoogste niveau verschijnen. Het kreeg namelijk geen licentie en zakt hierdoor mogelijk naar derde. Bij Westerlo zijn Ntuka, De Wilde, Beloufa, Verheyen, Vanarwegen, Wagemakers, Utaka en Owoeri niet speelklaar. Janssens speelt zijn laatste partij voor de club. La Louvière doet het zonder Pinelli, Sprio, Rogerio en Montoya. Blay en Brahami zijn geschorst. Emeran kwam niet meer opdagen voor de laatste training. [TH]

    

Meer nieuws