Een blik op... Debrecen VSC

Een blik op... Debrecen VSC
Foto: © SC

Ver weg in het oosten van Hongarije, gelegen in de grootste poesta (steppe) van Midden-Europa ligt het universiteitsstadje Debrecen. In 1902 werd in die stad Egyetértés FC Debrecen opgericht. Na heel wat naamsveranderingen en een fusie met MTK Debreceni in 1979, heet de huidige ploeg Debreceni VSC.

Concurrentie overwonnen

Debrecen kwam in de beginjaren uit in het “Noordelijk Kampioenschap van Hongarije”. De ploeg was succesvol want tussen 1920 en 1926 pakte Debrecen liefst vijf keer de titel. Toen het Hongaarse voetbal professionaliseerde in 1926 verhuisden de meeste spelers naar Bockskai FC Debrecen. Die ploeg ging echter failliet in 1940. In die periode verkommerde het leeggehaalde Debrecen VSC in de lagere reeksen. Na het verdwijnen van Bockskai werd Debrecen terug de beste ploeg in de regio. Debrecen zou vanaf de jaren ’40 vooral een liftploeg zijn. Het dieptepunt bereikte de ploeg in 1967 met een degradatie naar derde klasse.

Twee keer recent bekerwinnaar

Sinds 1993 speelt ‘Loki’, de bijnaam van Debrecen VSC, in de Hongaarse eerste klasse. De bijnaam komt van de vroegere benaming Debrecen Lokomotiv toen het gesteund werd door de nationale spoorwegen. Het slaagde erin twee keer de Hongaarse beker te winnen. Dat gebeurde in 1999 (tegen LFC Tatabanya) en in 2001 (tegen Videoton Szekesfehervar). Vorig jaar verloor het de finale van Ferencvaros. De titel kon het nooit winnen. Op dit ogenblik staat Debrecen vierde in de stand met evenveel punten als MTK Boedapest en op vijf punten van de koplopers FC Balaton en Ferencvaros TC. De ploeg werkt zijn wedstrijden af in het kleine roodgetinte Olah Gaborstadion dat plaats biedt aan maar 7.600 toeschouwers. Het schakelde in de Uefabeker het Kroatische Varteks Varazdin en het Griekse PAOK Saloniki uit. Varteks werd nog overtuigend uitgeschakeld, tegen PAOK werd er tweemaal gelijkgespeeld, maar een doelpuntje op verplaatsing van Bajzat leverde de Hongaren de kwalificatie op. De grootste stunt die Debrecen ooit realiseerde op Europees gebied was de winst tegen Girondins Bordeaux in 2001. De Fransen werden met 3-1 geklopt maar ze hadden de heenwedstrijd wel al gewonnen met 5-1.

Kleurwissels

De huidige clubkleuren van Debrecen zijn rood en wit. Nochtans heeft men enkele keren gewisseld. Ooit speelde het in groen en wit en zelfs in paars en wit. Na de oorlog keerde men terug naar de originele kleuren rood en wit.

Bernath, Szekeres en Selymes de bekenden

Hoewel Debrecen totaal onbekend is in ons land, spelen er toch een drietal spelers met een Belgisch verleden. De recentste nog is Csaba Bernath. Hij maakte vorige zomer de overstap van Debrecen naar Antwerp. Daar kwam hij heel sporadisch aan de bak en keer in de winterstop terug bij zijn oude club. Tamas Szekeres speelde enkele seizoenen in het shirt van AA Gent maar de bekendste van allemaal is toch de Roemeen Tibor Selymes. Hij speelde in ons land onder andere voor Cercle Brugge, Anderlecht en Standard. In de ploeg telt Debrecen ook enkele Hongaarse internationals. Naast Szekeres gaat het ook om Sandor, Eger, Boor en Bajzat. Enkele weken kwam de Servische international Bogdanovic nog bij de groep aansluiten. Hij is echter niet speelgerechtigd tegen Club Brugge. Bogdanovic moet de plaats innemen van de vertrokken topschutter van de ploeg: Marius Sumudica. Nog in de spits hadden ze ook al de Braziliaan Flavio Pim aangeworven. Naar het schijnt is Debrecen een agressieve ploeg die probeert het middenveld van zijn tegenstander te versmachten. Club Brugge heeft dus net zoals in de competitie veel sloopwerk te verrichten om de Hongaren met een nederlaag naar huis te sturen.

Grootste Europese uitzege blauwzwart

Club Brugge bewaart overigens goede herinneringen aan uittrips naar Hongarije. In 1998 waren ze de tegenstander van Ujpest Dosza TE. Het wist te winnen met 0-5, meteen de grootste Europese uitzege ooit voor blauwzwart.

Meer informatie:

Stadion: Olah Gabor Stadion (7.600 plaatsen)
Kleuren: Rood en Wit
Voorzitter: Gabor Szima
Trainer: Lazar Szentes
Erelijst: 2 keer Hongaars bekerwinnaar
Laatste confrontatie met Belgische club:
Eerste ontmoeting
Laatste confrontatie met Club Brugge:
Eerste ontmoeting
Laatste Belgisch-Hongaarse confrontatie
Uefacup 1998-1999 – Eerste ronde:
Heen: Ujpest TE – Club Brugge 0-5
Terug: Club Brugge – Ujpest TE 2-2
Officiële website: http://www.dvsc.hu
Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Europa League

Nieuwste reacties