Morientes velt verdict Chelsea

AS Monaco – FC Porto. Na 204 wedstrijden is de finale van de Champions League bekend. Nadat Porto zich gisteren op het veld van Deportivo la Coruña als eerste kwalificeerde voor de eindstrijd slaagden ook de Monegasken erin hun goede uitgangspositie te verzilveren in het hol van de leeuw, Stamford Bridge. Gronkjaer en Lampard lieten de Londonse supporters dromen van een trip naar Gelsenkirchen. Maar Ibarra en Morientes knalden deze droom aan diggelen. Monaco speelt voor het eerst sinds 1992 een Europese finale, voor het eerst in zijn bestaan de finale van Europacup I, de Champions League.

Chelsea begon in een hels tempo aan de wedstrijd en drukte de bezoekers terug op hun eigen helft. Voor de Monegasken ging het allemaal net iets te snel en moest de wet van de sterkste ondergaan. De kansen voor de Blues stapelen zich op maar telkens kan Roma zich onderscheiden. Halverwege de eerste helft zet Gronkjaer de thuisploeg oververdiend op voorsprong. Een prachtige boogbal van aan de zijlijn waait over Roma in de verste hoek binnen. De bezoekers zijn niet van slag en Morientes is zeer dicht bij de gelijkmaker. Zijn schot wijkt nog af op het been van Terry en strand op de paal.

Chelsea probeert de druk aan te houden maar moet de Monegasken toch enkele keren laten komen langs de linkerflank via een ijzersterke Jerôme Rothen. De kansen volgen elkaar in sneltempo op. Gudjohnson knikt de 2-0 tegen de dwarsligger terwijl Morientes naast besluit na een prachtige actie van Rothen. In een denderende slotfase van de eerste helft schiet Lampard zijn ploeg na een mooie actie Melchiot-Gudjohnson-Lampard naar de hemel. Een minuut later bezorgt de hand (van God?) van Ibarra de Monegasken de gelijkmaker. De Argentijn (remember 86) tikte de kopbal van Morientes, op een center van Rothen, buiten het zicht van scheidsrechter of lijnrechter met de arm in doel.

Na de pauze komen de jongens van Ranieri niet als een geslagen hond uit de kleedkamers. Het geloof in de kwalificatie is nog niet getemperd. In een furieus eerste kwartier krijgen Gudjohnsen en Gronkjaer de ideale kans om de score in evenwicht te brengen. De Ijslander trapte over de bal terwijl zijn Deense collega onbesuisd de bal de hemel in schoot. Een schot van Lampard kon Flavio Roma niet meer bedreigen. Op het uur besliste Spaans international Morientes de partij. De spits die nog altijd door Real Madrid betaald wordt zette zelf de actie op en besloot na een één-twee met Bennardi het leer onder Cudicini in doel. Over and out voor de miljardenploeg van Abramovich.

Chelsea had welgeteld 30 minuten om 3 keer te scoren, maar de Engelsen geloofden er niet meer in. Het ritme verdween uit de wedstrijd en Monaco, dat in de eerste helft achter elke al bleef aanhollen, nam de partij onder controle. Een onzichtbare Giuly werd nog vervangen door Prso. Morientes die de taak van Giuly vandaag overnam werd in de slotfase vervangen door Nonda. Sterkhouder Rothen mocht van Deschamps verder genieten op het veld. De Champions League neemt nu een pauze van 3 weken om op 26 mei met een onuitgegeven finale afscheid te nemen van de Europese campagne 2003-2004.