Voorbeschouwing: Valencia - Marseille

Voorbeschouwing: Valencia - Marseille
Foto: © SC

Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!

Ullevi in Göteborg. Dat is vanavond het decor voor de Uefa Cup-finale tussen Valencia en Marseille. Eén van hen wordt de opvolger van FC Port, dat volgende week zelf aantreed in de Champions League-finale. Marseille kan de eerste Franse ploeg zijn die deze beker wint. Valencia kan deze beker voor de derde maal winnen nadat het 2 keer eerder vierde in 1962 en 1963, toen de Uefa Cup nog de Beker der Jaarbeurssteden noemde. Met winst spoelen de Spanjaarden ook hun kater van de eerder verloren Champions League-finales gedeeltelijk weg.

Valencia start vanavond als topfavoriet aan de wedstrijd. De Spanjaarden werden nog maar net landskampioen en hebben een stevig geheel. In 12 Europese wedstrijden moest doelman Cañizares zich maar 5 keer omdraaien. Afgelopen weekend verloor Valencia wel voor het eerst in 15 competitiematchen. Het was uitgerekend Villareal, dat door Valencia in de vorige ronde werd uitgeschakeld, dat voor de nederlaag zorgde. Maar normaal gezien zal deze nederlaag, de week na de titel, weinig invloed hebben op de partij van vanavond.

Coach Rafael Bénitez weigert zich aan te passen aan Marseille en zal uitgaan van eigen sterkte. “Marseille loert toch op de counter dus zullen wij het spel wel maken”, vertelt hij aan uefa.com. Om die counters op te vangen rekenen ze op ervaren mannen als Pellegrino, Ayala en Carboni. Carboni kan met zijn 39 jaar en 45 dagen de oudste winnaar worden. De grote vraag bij Valencia is of Bénitez op zijn Argentijns wonderkind Pablo Aimar kan rekenen. Aimar is nog maar net gerecupereerd van een blessure en mist nog matchritme, maar hij is wel de persoon die voor een opening kan zorgen. Als hij niet speelt zal Ricaro Oliveira naast Mista in de spits plaatsnemen.

Bij de Fransen zijn de zorgen iets groter. José Anigo kan mogelijks niet rekenen op zijn Ivoriaanse topschutter Didier Drogba. Drogba zal alleen spelen als hij 100 % fit is. Op Inter Milaan moest Anigo hem ook al missen wegens schorsing maar toen liep het voor de Fransen goed af. Al is de Ivoriaan met zijn 11 doelpunten in Europa zo goed als onmisbaar bij Marseille.

In de competitie gaat het niet goed met de Zuid-Franse club. Marseille staat in Division.1 slechts op een 7de plaats. Van hun laatste 5 wedstrijden werden er maar liefst 4 verliezend afgesloten. Afgelopen weekend nog op bezoek bij Toulouse. Maar vanavond hoopt men aan de Middellandse Zee beter te doen. Anigo verwacht zeker geen doelpuntenkermis zoals de voorbije jaren maar hij weet wel waar zwakke punten van hun tegenstander ligt. Een tegenstander die volgens hem completer is dan Newcastle, Liverpool en Inter.

Road to the final

Valencia

Eerste ronde

AIK – Valencia 0-1
Valencia – AIK 1-0

Tweede ronde

Valencia – Macabi Haifa 0-0
Macabi Haifa – Valencia 0-4

Derde ronde

Valencia – Besiktas 3-2
Besiktas – Valencia 0-2

Vierde ronde

Gençlerbirligi – Valencia 1-0
Valencia – Gençlerbirligi 2-0

Kwartfinale

Bordeaux – Valencia 1-2
Valencia – Bordeaux 2-1

Halve finale

Villareal – Valencia 0-0
Valencia – Villareal 1-0

Marseille

Marseille werd als derde in de pouleronde van de Champions League, na Real Madrid en FC Porto maar voor Partizan Belgrado, heropgevist in de Uefa Cup.

Derde ronde

Marseille – Dnipro 1-0
Dnipro – Marseille 0-0

Vierde ronde

Liverpool – Marseille 1-1
Marseille – Liverpool 2-1

Kwartfinale

Marseille – Inter 1-0
Inter – Marseille 0-1

Halve finale

Newcastle – Marseille 0-0
Marseille – Newcastle 2-0

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Europa League

Nieuwste reacties