Europese gala's: Barcelona - Standard

Anthony Van der Planken
| 0 reacties
Europese gala's: Barcelona - Standard
Foto: © SC

Volg Standard nu via WhatsApp!

In onze derde aflevering van Europese galawedstrijden, nemen we u mee naar 1982. In dat jaar stond Standard in de finale van de beker voor bekerwinnaars. De Rouches bekampten het grote FC Barcelona, dat toen toevallig in eigen huis mocht spelen. Standard verloor de wedstrijd, maar er zat zoveel meer in...

Standard was in die tijd ook in Europa een te duchten tegenstander. De Luikenaars zouden het jaar zelfs afsluiten op de vierde plaats van de officiële UEFA-ranking, net achter aartsrivaal Anderlecht. Op weg naar de finale moest Standard vier andere teams opzij zetten. In de eerste ronde had de Belgische bekerhouder ruim afstand genomen van het Maltese Floriana. De 1-3 en 0-9 spraken boekdelen. In de tweede ronde moest Vasas Boedapest er aan geloven. De Rouches wonnen toen met 1-2 en 0-2. In de kwartfinale werd FC Porto opzijgeschoven met 2-0 en 2-2. Uiteindelijk kregen de Luikenaars in de halve finale het toen nog Russische Dinamo Tbilisi voorgeschoteld. De Georgiërs waren toen absoluut geen kleintje in Europa, in tegendeel: één jaar eerder had Tbilisi de beker voor bekerwinnaars veroverd.

Standard klopte de titelverdediger tweemaal met 0-1. Zo mochten de Rouches zich opmaken voor een finale tegen Barcelona, dat nipt Tottenham Hotspur had opzijgezet.

De bekerfinale maakte deel uit van een wonderlijk jaar voor Standard Luik, dat eveneens het landskampioenschap binnenhaalde. Toch verliep dat niet helemaal soeverein. Later bleek immers dat de Rouches betrokken waren in een omkoopschandaal.

Niettemin leek Standard op Nou Camp een prachtige avond tegemoet te gaan. De Rouches, onder aanvoering van coach Raymond Goethals, kwamen al na zeven minuten 0-1 voor via Guy Vandersmissen. De Belgische middenvelder wist een perfecte voorzet van Wendt in de netten te leggen. Het volgepakte Nou Camp, dat ook toen al 100.000 fans kon ontvangen, wist niet waar het het had. Zelfs op de dag van vandaag wordt Vandersmissen nog steeds aangesproken met de roepnaam “de man van Barcelona”.

Maar helaas, het mocht niet baten. Zelfs de “man van Barcelona” kon niets doen aan de gelijkmaker van de thuisploeg. Op slag van rust scoorde
Simonsen de 1-1. Ook na de rust was Barça weinig indrukwekkend. De Catalanen hadden echter het geluk mee, want scheidsrechter Walter Eschweiler kon het niet laten om enkele betwistbare fases in het voordeel van Barcelona te fluiten. Dat had uiteindelijk fatale gevolgen voor de Rouches: in de 63e minuut kreeg de thuisploeg een vrije trap. Nog voor de Luikse verdediging haar muurtje had opgesteld, poeierde Quini de bal richting doel. Michel Preud'homme, die ondertussen bezig was met het geven van instructies, was kansloos.

Zo draaide de twaalfde mei van het gezegende jaar 1982 alsnog uit op een klein fiasco voor Standard. Na de 2-1 wisten de Rouches niet meer tegen te scoren, zodat Barcelona in eigen huis de Europabeker voor bekerwinnaars in de lucht mocht steken. Maar wees er maar zeker van: in een ander stadion, met een andere scheidsrechter, had Standard de Europabeker veroverd!

Ploegopstelling Standard Luik:
Preud'homme, Gerets, Poel, Meeuws, Plessers, Vandersmissen, Daerden, Haan, Botteron, Tahamata en Wendt.

Ploegopstelling FC Barcelona:
Urruti, Gerardo, Migueli, Alesanco, Manolo, Sanchez, Moratalla, Esteban, Simonsen, Quini en Carrasco.

Scoreverloop:
7' Vandersmissen (1-0)
44' Simonsen (1-1)
63' Quini (2-1)
Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties