Bilbao houdt de nul in Wenen

Rudi Zeelmaekers

De heenwedstrijd tussen Austria Wien en Athletic de Bilbao werd vorige week uitgesteld omwille van hevige sneeuwval in Wenen. De terugwedstrijd van de 1/16de finale in de Uefa-beker zal aanstaande zondag al afgewerkt worden en gezien beide ploegen niet tot scoren konden komen, belooft het nog een spannende pot voetbal te worden.

Austria Wien had al sinds 16 december niet meer aangetreden in een wedstrijd met inzet, dus de enige zorg die trainer Sondergaard had, was of zijn spelers wel voldoende scherp stonden voor een wedstrijd op dit niveau. Athletico de Bilbao kon vol vertrouwen afzakken naar de Oostenrijkse hoofdstad nadat ze afgelopen zaterdag Real Madrid hadden opzij gezet met 2-0.

Na 15 minuten spel had geen van beide ploegen tempo in de wedstrijd kunnen brengen. Ondanks drie maanden zonder competitievoetbal kwam de thuisploeg toch behoorlijk scherp voor de dag. Beide ploegen probeerden er een aangenaam kijkstuk van te maken, maar zonder echt doelgevaar te creëren. Enkel op het einde van de eerste helft had Austria Wien de beste mogelijkheid om op voorsprong te komen. Jocelyn Blanchard brak door op de linkerflank en vond Sionko ongedekt bij de tweede paal. Laatstgenoemde verkwiste de kans door zwak af te werken. Athletico de Bilbao zorgde nog voor rust voor een tegenprik wanneer Ezquerro vrij een voorzet van Orbaiz mocht over koppen.

De thuisploeg startte de tweede helft met de intentie om Bilbao onder druk te zetten, maar de bezoekers bewezen over een degelijke organisatie te beschikken. Vastic trapte vanop 35 meter een vrije trap in de muur en Kiesenebner werd bijna gevaarlijk toen hij een duel van Prieto won in de grote rechthoek. Helaas ging het feestje niet door na een fout van Kiesenebner. Bilbao rekende duidelijk op een flits van spits Exteberria, maar de spits werkte zwak af nadat La Cruz hem de bal had toegespeeld op de rand van het strafschopgebied. Exteberria mikte naar de verste paal, maar de bal rolde langs de verkeerde kant buiten. De thuisploeg probeerde op zoek te gaan naar de winning-goal, maar Bilbao bleef gedecideerd verdedigen. Weinig kansen en geen goals in een toch aangename wedstrijd. Aanstaande zondag zal duidelijk worden wie tegen Real Zaragoza zal uitkomen in de 1/8ste finales.