Feyenoord incidentrijk eruit

Thomas Dubois

Feyenoord, met onze landgenoot Bart Goor als kapitein in de basis, is er niet in geslaagd zich te kwalificeren voor de volgende ronde van de Uefa-Beker. Nadat het vorige week met 2-1 verloor in Portugal, verloor het ook de terugmatch in de eigen Kuip met 1-2.

In een incidentrijke eerste helft, die met 5 minuten vertraging startte door snippers op het veld, was Feyenoord over het algemeen de betere ploeg, al kon zich dat nog niet vertalen in doelpunten. Nadat de eerste 10 minuten vooral voor Sporting waren met onder aandere een kans voor Sa Pinto, die fraai vrijgespeeld werd, nam Feyenoord het initiatief over. Kuyt kwam tot tweemaal toe dicht bij een doelpunt, maar telkens stak er nog een voet of een hand van een verdediger of keeper tussen.

Nadat de wedstrijd even stilgelegen had na het ontploffen van vuurwerk in het nabijzijn van keeper Ricardo, ging Feyenoord door met het zoeken naar dat ene doelpuntje dat recht gaf op de volgende ronde. Dit uitte zich echter niet in open kansen, Feyenoord kwam mede via Kalou, Kuyt en Castelen niet veel verder dan enkele ongevaarlijke schoten op doel. Aan de overkant kreeg Martins nog een kans. Feyenoord en Sporting Lissabon gingen uiteindelijk de rust in met een 0-0 tussenstand.

In de tweede helft was het Sporting dat de wet dicteerde, Feyenoord kon geen vuist maken en op het uur kwam het dan ook op achterstand via Liedson, die door de buitenspelval glipte en al de tijd van de wereld kreeg om de bal over keeper Lodewijks te lobben. Bij het vieren aan de zijlijn werden de spelers bekogeld met aanstekers, één daarvan raakte ex-Standardspeler Enakarhire. De scheidsrechter besloot daarom om de wedstrijd een tiental minuten te staken, een jammerlijk feit. Na de break hetzelfde spelbeeld met Sporting die nooit in de problemen kwam en 10 minuten voor tijd erin slaagde de 0-2 te scoren na een magistrale vrije trap vanop een 25-tal meter van Rochemback. Over en out voor Feyenoord, dat wel nog de eer kon redden via Nicky Hofs.

Het werd een wedstrijd die Feyenoord op vele vlakken zuur zal opbreken, het gedrag van hun eigen supporters kon absoluut niet door de beugel en zal wellicht door de Uefa zwaar bestraft worden. Hetzij met een boete, hetzij met een andere alternatieve strafmaat zoals het spelen van de volgende Europese thuiswedstrijd in een lege Kuip. Voetbal, een feest?