AZ stunt bij Shaktar

J. S.

In de achtste finales van de Uefa Cup heeft AZ voor een geweldige verrassing gezorgd. De Nederlanders gingen met 1-3 winnen op het veld van Shaktar Donetsk. Door deze overwinning neemt AZ een grote optie op de kwartfinales, de Oekraïners moeten nu namelijk minimum drie keer scoren in Alkmaar.

Shaktar Donetsk had gedurende de hele wedstrijd het meeste veldoverwicht, maar echte grote kansen bleven uit. Nelisse bracht de bezoekers na 25 minuten spelen op voorsprong via een hoekschop. Hiervoor was de thuisploeg de betere ploeg, maar echte kansen werden er niet gecreëerd. Even later kreeg Shaktar dé kans om opnieuw op gelijke hoogte te komen, Brandao liet zich heel gemakkelijk vallen in de grote rechthoek en de Franse scheidsrechter zag hier een fout in. Srna slaagde er echter niet in de strafschop te verzilveren. Kort voor rust stonden de bordjes dan toch in evenwicht, Metuzalem werkte een afgeweken bal rustig af: 1-1.

Na rust hetzelfde spelbeeld. AZ liet Shaktar komen en beperkte zich tot verdedigen en een sporadische counter. Toch waren het opnieuw de Nederlanders die op voorsprong kwamen en wederom gebeurde dit via een hoekschop. Ditmaal was Mathijssen de afwerker.
Hierna drukte Shaktar AZ wel helemaal wel weg, maar kansen bleven uit. In de slotminuut werkte Srna Tim de Cler dom onderuit in het eigen strafschopgebied. Perez miste niet van op de stip: 1-3.

De terugwedstrijd wordt volgende week woensdag afgewerkt.