Voorbeschouwing JL: 33ste speeldag

Mathias Dumarey
| 0 reacties
Voorbeschouwing JL: 33ste speeldag
Foto: © SC

Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!

Club kampioen of 1986 bis?


Morgenmiddag is het dan zover. De vaderlandse competitie kan in een definitieve plooi gelegd worden. Wie pakt de titel en wie degradeert naar tweede klasse. Alle ogen zijn gericht op het Jan Breydelstadion waar allicht een ultraspannend competitieslot ofwel bezegeld wordt ofwel verlengd worden met nog één week. Wordt Club kampioen of krijgen we een herhaling van de testwedstrijden van 1986, het hoogst haalbare nog voor Anderlecht?

Supporters van blauwzwart en paarswit lopen allicht de hele week al op hete kolen. Hun club kan feesten als het de overwinning pakt in de veldslag in het Jan Breydelstadion. Club Brugge dreigde belangrijke pionnen te missen als Timmy Simons en Rune Lange maar toch raken beiden speelklaar. Hetzelfde gold voor Vincent Kompany bij de Brusselse rivaal. Maar in deze wedstrijden moeten de beste spelers worden opgesteld, ook al hangen ze - bij wijzer van spreken - met haken en ogen amper nog aan elkaar. RSC Anderlecht trekt vol vertrouwen naar Brugge en durft zelfs met vier aanvallers optreden. Morgen wacht de Belgische voetballiefhebber een sublieme topper met tactische leepheid, technische frivoliteit en pure kracht verweven met een stuk heroïek en prestige.

Onderaan ontvangt FC Brussels Cercle Brugge. Een haalbare kaart, die groenzwarte garde van ex-Brussels-coach Harm Vanveldhoven. Cercle heeft niets meer te winnen of te verliezen. FC Brussels pakte een onverhoopte zege op het veld van Europees kandidaat SC Charleroi. Nu nog die licentie binnenhalen in beroep en volgend jaar wordt weer een Brussels derby gespeeld. 

Moeskroen moet naar Bergen. Een cruciaal duel voor de 'Hurlus' want bij verlies worden ze voor de laatste speeldag nog volop in het degradatiedebat gemengd. Bergen mist zijn topschutter Aliyu Datti nadat die vorige week openlijk solliciteerde naar de gele kaart. Dom van de aanvaller, want het is niet tegen Club dat je de drie punten moet pakken. Al pakte Bergen wel één belangrijk punt, maar met de winst van Brussels kwamen ze geen stap dichter bij de redding. En bikkelharde strijd wordt het dus op Charles Tondreau.

En dan is er nog KV Oostende. De kustjongens verloren allicht de degradatiestrijd door de thuisnederlaag vorige week tegen Lokeren. Nu wacht de verplaatsing naar La Louvière. De Wolven hebben een tijdje alles verloren waar ze maar voor speelden, maar lijken aan het slot van de competitie toch nog wat winstpremies te willen op zak steken. Dus makkelijk gaat Oostende het niet krijgen en bij verlies is de degradatie 95% een feit.

RC Genk strijdt in het Fenixstadion tegen de grote verliezer van vorige week in het Uefacupdebat SC Charleroi. Genk moet winnen om nog een kans te maken. Daarvoor moet het wel rekenen op verlies van Standard. Charleroi mag een kruis maken over hun beste seizoen in vele jaren. De Karolo's speelden verdienstelijk maar grijpen net naast een prijs. Jacky Matthijssen, een icoon van STVV, kan het de Limburgse STVV-rivaal nog aardig lastig maken.

Wedstrijden om des keizers baard:

Germinal Beerschot - Sint-Truiden VV
Germinal luisterde zijn seizoen op met een fel verdiende bekerfinale na een al even indrukwekkend parcours. Het mag duidelijk zijn dat de Ratten er nu al naar toeleven en van de wedstrijd tegen de Kanarie's een formaliteit maken. STVV redde zich vorige week definitief en bekijkt nu al hoe het voor Anderlecht eventuele barragewedstrijden uit de brand kan slepen.

VC Westerlo - SK Beveren
Geen van beide ploegen speelden een uitmuntend seizoen. Wellicht zal het voor de supporters van beide ploegen ook een jaar geweest zijn om snel te vergeten. En allicht geldt voor deze wedstrijd hetzelfde.

Standard - AA Gent
De Luikenaars zijn nog altijd volop in de running voor dat Europese ticket en kunnen dat zondag veiligstellen. Toch mag het Gent op verplaatsing geen bedreiging vormen. Na de wedstrijd mogen de supporters het veld op, een mooi gebaar van de club. In Brugge is dat mogelijks niet aan te raden.

SC Lokeren - SK Lierse
De twee ploegen die aan het kortste eind trokken in de halve finales van de Beker afgelopen week. Lierse kon op tien minuten na een mak Brugge nooit lastig maken. Lokeren miste enkele cruciale kansen op het Kiel. Laat ons deze wedstrijd zien als de troosting of 'de kleine finale'.

















Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties