Analyse Seizoensanalyse Moeskroen

Jan Martynowski
| 0 reacties
Seizoensanalyse Moeskroen
Foto: © SC

Zoals de meeste waarnemers al verwachtten, kende Moeskroen een moeilijk seizoen. De ploeg moest het vertrek van Pieroni (foto) en Mpenza proberen op te vangen, en ook Dugardein vervangen bleek geen sinecure.

Dat de vertrekkers voorin een leegte zouden nalaten, was te verwachten. Van één positie voorin konden les Hurlus alvast zeker zijn dat ze goed zou worden ingevuld. Marcin Zewlakow, vorige seizoen 9 goals als rechterflank, stelde immers nooit teleur vooraan. Spitsbroeder werd Dimbala, die weer werd opgevist uit lagere regionen.

De Henegouwers begonnen fantastisch aan het seizoen. Anderlecht ging op de eerste speeldag voor de bijl, en trainer Philippe Saint-Jean werd alom geroemd voor zijn tactisch kunnen.

Maar na de 11 op 15 ging het heel wat minder. Eigenlijk haalde Moeskroen sinds dan niet bepaald veel punten meer. Tegen de winterstop was de goede vormperiode van Dimbala al uitgewerkt, en stond Moeskroen nog maar twaalfde. 

En nog nog was de vrije val niet gedaan. Door het goede presteren van de staartploegen zag l'excel de degradatiezone langzaam maar zeker dichterbij komen. Het probeerde een witte merel te zoeken in China, maar de Sloveen Siljak mocht van de FIFA niet overkomen.

Moeskroen speelde zo zwak dat velen het al zagen degraderen. En wat doet een beetje degradatiekandidaat dan? Juist, Saint-Jean mocht zijn biezen pakken. Geert Broeckaert, oud-speler, kwam in zijn plaats. Dat leidde oorspronkelijk tot weinig beterschap.

Maar toen kwam het licht.  Siljak mocht de rangen toch vervoegen, en toonde waarom voorzitter Detremmerie deze aanvaller absoluut wilde halen. De goalgetter scoorde meteen drie keer in twee wedstrijden, goed voor 6 op 6.

Daarna was het echter ook voor deze kerel gedaan, en was het weer rekenen op good old Zewlakow om Moeskroen in eerste te houden. De spits, in de belangstelling van Club en Standard, maakte Bergen op de voorlaatste speeldag af met twee doelpunten, en hield zijn club zo in eerste.

Een moeilijk seizoen dus, dat weinig uitschieters kende. Enkel de start met de spektakelzege tegen Anderlecht en een 6-1 tegen Cercle deden de supporters opveren. Nee, genieten konden de supporters niet bepaald.

Dat gold ook voor de boekhouders trouwens. Halverwege de competitie gingen de geruchten dat Moeskroen in financiële moeilijkheden zat. Maar voorzitter annex burgemeester Detremmerie sprak dit zo hard tegen, dat de pers al snel zweeg. Hij kreeg, voorlopig, gelijk, want zijn trots kreeg zonder moeite een licentie.

Toch lijkt het erop dat Moeskroen volgend seizoen nog zal afglijden. Geld is er niet meer, waarschijnlijk vertrekt topschutter Zewlakow, en ook Beloufa en Vandendriessche verlaten le Canonnier. Belangrijkste aderlating zal echter het vertrek van voorzitter/burgemeester Detremmerie zijn. Het zal bouwen worden in Henegouwen.

De uitschieter
Zewlakow. Een heel seizoen lang hard werkend in de spits. Maakte uiteindelijk veertien levensbelangrijke doelpunten. Zal waarschijnlijk vertrekken. Staat nu in de belangstelling van Standard en Club. 


De tegenvaller
Marc Schaessens. Moest de motor op het middenveld worden, maar overtuigde nooit. Amper één doelpunt. Vertrok tijdens de winterstop naar buur Bergen, en overtuigde ook daar niet. Jammer, want de speler verdiende meer dan zo'n afscheid in mineur.
Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties