Voorstelling KSV Roeselare

Mario Lelievre
| 0 reacties
Voorstelling KSV Roeselare
Foto: © SC

Vorige week stelden we SV Zulte-Waregem voor, één van de twee teams die de promotie naar eerste klasse wisten af te dwingen, vandaag volgt een voorstelling van de tweede stijger, met name KSV Roeselare. 



KSV Roeselare
Schiervelde
Diksmuidsesteenweg 374
8800 Roeselare
Tel. 051/22.99.22 - 051/22.99.44
Website: www.ksvroeselare.be

KSV Roeselare behaalde in de afgelopen strijd in tweede klasse een 4 op 6 tegen de latere Kampioen, in Roeselare werd het op de voorlaatste speeldag 3-1 en in Waregem ging men 1-1 gelijk spelen. KSV Roeselare, met deze naam gaat de club door het leven na de fusie in 1999. De huidige vereniging is gegroeid uit de twee belangrijkste voetbalclubs uit Roeselare: SK en FC alias Club. Zij kleurden het Roeselaarse voetballeven vanaf het begin van de vorige eeuw. De verstandhouding tussen de beide ploegen was in het verleden niet altijd vriendschappelijk maar een situatie zoals in Antwerpen met FC Antwerp en Beerschot hebben zich nooit voorgedaan. Op de derby's stonden supporters van beide verenigingen gewoon door elkaar. Berichten over een mogelijke fusie tussen Club en SK zijn zo oud als de straat maar het bleef vooral bij geruchten. In 1999 kwam de fusie dus toch tot stand. Officieel werd KSV Roeselare opgericht op 15 april 1999 onder het vroegere stamnummer van SK (134). De titel van "koninklijke" vereniging, dat een club normaal pas na 50 jaar bestaan toegekend krijgt, mocht behouden blijven. De kleuren van KSVR zijn zwart-wit-blauw.

Het eerste seizoen van SV, 1999-2000, start in mineur met de 2-0 nederlaag op Cercle Brugge. Ook de allereerste thuismatch ging verloren. Het duurde tot begin november eer SV een eerste keer thuis kon winnen en dan nog tegen het pas gepromoveerde en grote rivaal Ingelmunster dat dat seizoen zelfs de eindronde zou spelen. Vóór de winsterstop brachten drie opeenvolgende overwinningen tegen Oostende, Turnhout en la Louvière, de latere winnaar van de eindronde, de ploeg even uit de zorgen. Maar met slechts 3 uit 21 werd het toch nog knokken om het behoud veilig te stellen. Pas op de voorlaatste speeldag kwam er zekerheid na het 1-1 gelijkspel tegen Tilleur Luik.

Tijdens het seizoen 2000-2001 is KSV vastbesloten de fouten van het eerste fusieseizoen niet meer te maken en begint met een nieuw elan en een massa nieuwe spelers met o.a. een zekere Teslim Fatusi en een Nigeriaanse spits die ooit nog aan de Champions League deelnam. Die moet echter eerst voor enkele weken op oefenkamp met de Olympische ploeg van Nigeria en blijkt daarna niet speelgerechtigd voor half september. De competitie start met een 3-0 nederlaag bij latere kampioen Lommel. De week erop wint KSVR met 2-0 van FC Luik, zodat de schijn nog even opgehouden kan worden. Na bittere nederlagen in Bergen en thuis tegen Heusden-Zolder wordt het trainersduo Peter Van Wambeke - Guy Deshommes ontslagen en vervangen door de nieuwe tandem Raoul Peeters - Gaby Demanet. Peeters debuteert met een nipte en onverdiende 0-1 nederlaag tegen Cercle Brugge, scoren blijft het grote probleem. SV doet er nog twee scoreloze gelijkspelen, in Ingelmunster en tegen Strombeek, bij en verzeild op de laatste plaats. In Geel wordt na 573 minuten eindelijk nog eens gescoord. De echte ommekeer komt er uiteindelijk op de tiende speeldag: 0-1 in Denderleeuw en meteen is KSVR gelanceerd. Het gebrek aan scorend vermogen blijft de wit-zwarten echter parten spelen. Op 13 december 2000 keert Gert Peelman terug na mislukte avonturen bij Lierse en Antwerp en krikt het scorend vermogen op. KSVR haalt, kort na nieuwjaar, ook de 18-jarige Nigeriaan Manasseh Ishiaku, de latere beker-killer van STVV, binnen, het begin van een reeks van twaalf wedstrijden zonder nederlaag. Op zeker ogenblik speelt het zelfs mee voor de derde periode, maar dom puntenverlies tegen degradanten Hekelgem en KV Oostende verijdelt die hoop. De nieuwe trainer en zijn ploeg eindigen na een desastreuze seizoensstart op een verdienstelijke achtste plaats.

Vastbesloten het dit keer beter te doen start Roeselare het seizoen 2001-2002. In de voorbereiding loopt het echter al mis. De papieren van zowel Frunza, Kindtner als Mana zijn niet in orde en dit zal nog vele maanden aanslepen. Geen sprake van de basisploeg die de trainer voor ogen had dus en in de oefencampagne loopt het na een redelijke start dan ook heel stroef. In de beker van België wordt KSVR er al onmiddellijk uitgeknikkerd door derdeklasser Bocholt. Na de eerste periode (10 wedstrijden) telt KSVR dan ook amper negen punten, goed voor een vijftiende plaats. In de tweede periode gaat het aanvankelijk iets beter, maar niet voor lang. KSVR finisht dan ook als magere veertiende met slechts 37 punten, of het geringste aantal totnogtoe in tweede klasse.

In het vierde fusieseizoen, 2002-2003 deed KSVR het zo mogelijk nog slechter dan de voorgaande jaren. Het finishte als voorlaatste met amper 34 punten, waarvan nog drie gratis voor de groene tafel. Ondanks deze degradatieplaats kon het behoud verzekerd worden dankzij de licentieproblemen van eersteklassers KV Mechelen en Lommel en tweedeklasser Liège. Het duo Dennis Van Wijk – Dirk Azou neemt het over van Raoul Peeters - Gaby Demanet.

De ommekeer komt er in het seizoen 2003-2004. In het tussenseizoen wordt grote kuis gehouden en mogen maar liefst 13 spelers hun biezen pakken. Het duo Van Wijk – Azou kan dit keer onmiddellijk zijn stempel op de groep drukken en al in de oefencampagne vlot het stukken beter. Wat een verlengstuk krijgt in de Beker van België, waar Eendracht Aalter en FC Luik opzij gezet worden. KSVR mag dus voor het eerst in zijn bestaan in de pot met de eersteklassers, en zal half november met 2-1 verliezen bij FC Antwerp. De competitie start met een 0-2 zege bij Patro Maasmechelen en meteen is het gelanceerd. Voor nieuwjaar wordt slechts één keer verloren en bij de jaarwisseling telt de club al 28 punten, dat zijn slechts drie minder dan in het volledige vorige seizoen. Het wordt toch tot de laatste speeldag knokken voor een plaats in de eindronde. Die mag meer dan verdiend genoemd worden, want KSVR finisht als derde met 63 punten. De eindronde begint na de aftrap van nieuwe manager Gella Vandecaveye met een niet zo denderende 0-0 tegen Tubize. Op Geel volgt een nipte 0-1 zege, maar na een even nipte nederlaag op KV Oostende, wordt het thuis tegen KVO alles of niets. Meer dan 5000 supporters zien een uiterst wilskrachtig wit-zwart met 2-1 winnen en de leiding grijpen. Een zege op Tubize kan voldoende zijn om de promotie te forceren. KSVR leidt er lange tijd met 1-2, maar moet uiteindelijk een logisch gelijkspel toestaan. Voor de slotmatch tegen Geel is KSVR nog steeds leider. Bij winst promoveert het en zowat 7000 supporters willen dit meemaken. Door de zenuwen verraden kijkt KSVR bij de rust tegen een 0-2 achterstand aan, maar na de koffie wordt de inhaalbeweging ingezet. Het wordt 2-2 en wanneer Aziz Nouhass tien minuten voor tijd de 3-2 binnenkopt, ontploft Schiervelde. Dit is echter zonder ref Gumienny en zijn lijnrechter De Spiegeleer gerekend die het doelpunt afkeuren wegens positiebuitenspel, deze ingreep kost Roeselare de promotie dat na een schitterend seizoen de kers op de taart zou geweest zijn.

Tijdens het afgelopen seizoen eindigde Roeselare dus tweede en won de eindronde waarvan de laatste wedstrijd tegen KV Red Star Waasland overbodig was maar werd beschouwd als een gala-match. Na het laatste fluitsignaal brak er in Roeselare een heus volksfeest uit. Welkom bij de grote jongens KSV Roeselare!

Sam Lavan, Abdelaziz Nouhass, Olivier Orlans en Adam Wallace moeten KSV Roeselare verlaten. Hun contract zal niet worden verlengd met het oog op eerste klasse. Nouhass scoorde het afgelopen seizoen nog 8 doelpunten voor de promovendus. Alleen Christophe Lauwers deed beter.

Met Emmanuel Coquelet heeft de club zijn eerste versterking van het seizoen binnen. Coquelet is  een 30-jarige Franse aanvaller, die overkomt van tweedeklasser Virton. Eerder speelde de Fransman nog in de Franse eerste en tweede divisie voor Lille, Reims, Amiens en Angers. Vorig seizeoen vod Coquelet 15 keer de weg naar doel. Naast Roeselare was ook Bergen geïnteresseerd in de overgang van Coquelet, die een overgang naar de elite eerder zag zitten dan een transfer naar Les Dragons.

De club plande ook al enkele oefenwedstrijden:
zat 9 juli 2005 19 u. KSK Wevelgem City - KSVR
din 12 juli 2005 19.30 u. KSVR - SV Zulte-Waregem
zat 16 juli 2005 19 u. KV Oostende - KSVR
don 21 juli 2005 17 u. Club Brugge - KSVR
zat 23 juli 2005 18 u. MVV (NL) - KSVR 

Gerelateerd artikel:
Voorstelling SV Zulte-Waregem


Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties