WK-voorrondes: de opmerkelijke feiten

Mathias Dumarey
| 0 reacties
WK-voorrondes: de opmerkelijke feiten
Foto: © SC

Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!

De voorrondes voor het WK zitten erop, alle 32 deelnemers van de eindronde zijn bekend. Tijd dus om een aantal dingen op een rijtje te zetten. Wat u misschien wel al wist: er zijn straks in Duitsland twaalf speelsteden. De openingsmatch vindt plaats op 9 juni om 18u00 in de Allianz Arena in München, de finale wordt  exact één maand later in het Olympisch Stadion in Berlijn gespeeld.

Maar wat u misschien nog niet wist:

  • 196 landen deden een poging om de eindronde van het WK te bereiken. Slechts zeven naties vonden het de moeite niet om wel mee te doen. Het waren Djibouti, Cambodja, de Filippijnen, Bhutan, Brunei, Myanmar en Puerto Rico.
  • Mexico scoorde het meest in de voorbije voorronde. Het scoorde 67 keer in achttien wedstrijden. Australië had dan weer het beste doelgemiddelde: 4,3 goals per wedstrijd maar onlogisch is dat niet als je vooral landen als Vanuatu en Amerikaans Samoa voorgeschoteld krijgt.
  • Frankrijk scoorde van alle gekwalificeerde landen in zijn voorronde het minste aantal doelpunten. In tien wedstrijden kon het land met toch heel wat topspitsen in zijn rangen maar veertien treffers aantekenen. Gemiddeld was Angola het minst trefzeker met een gemiddelde van 1,25 doelpunten per wedstrijd.
  • Topschutter van de WK-voorronde is niet helemaal onverwacht ook een Mexicaan. Het gaat om Jared Borghetti. De Bolton-speler scoorde veertien keer.
  • Brazilië, de titelverdediger, is er als enige land altijd bij geweest op een WK-eindronde. Het begint in Duitsland aan zijn achttiende WK. Duitsland en Italië waren er al zestien keer bij, Argentinië (14) en Mexico (13) volgen.
  • Uruguay is straks in Duitsland de enige ex-wereldkampioen die ontbreekt. Andere belangrijke vaste waarden uit het verleden die nu ontbreken zijn België, Kameroen, Marokko, Nigeria, Rusland en Turkije. Tenslotte kan je daar ook Europees Kampioen Griekenland bijrekenen, al speelde dat land nog maar één keer op een WK. In 1994 was dat.
  • Australië moest van alle gekwalificeerde landen het minste wedstrijden afwerken om in Duitsland te geraken. Het WK moest afgedwongen worden in negen wedstrijden. Trinidad en Tobago is dan weer het land dat het meeste wedstrijden moest afhaspelen: twintig welgeteld.
  • Van alle WK-gangers heeft Japan de hoogste winstratio. De ploeg van bondscoach Zico won elf keer en verloor maar één wedstrijd. Dat is dus 91%. Nederland, Mexico en Saoedi-Arabië volgen daar op de tweede plaats met een winstratio van 83,3%
  • Argentinië was de vuilste ploeg in de WK-kwalificatie. De scheidsrechters toonden 45 keer geel aan een Argentijn en vier keer kwam er een rood kartonnetje aan te pas. Ook Costa Rica liet zich niet onbetuigd met 43 gele kaarten en drie rode kaarten.
  • Het WK 2006 kent maar liefst acht debutanten: het gaat om de Afrikaanse landen Angola, Ghana, Togo en Ivoorkust. Uit Europa komen Oekraïne, Tsjechië en Servië-Montenegro en er is het exotische Trinidad en Tobago. [AN]
Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Play-off 1

Play-off 2

Nieuwste reacties