1300 doelpunten voor STVV

Mario Lelievre
| 0 reacties
1300 doelpunten voor STVV
Foto: © SC

Scoort STVV zaterdag tegen Excelsior Moeskroen zijn 1300ste doelpunt ooit in competitieverband in eerste klasse? Dat is de vraag die gans Sint-Truiden al een paar weken in de ban houdt. Tegen Germinal Beerschot kon het mits er tweemaal werd gescoord. Stolica schoot toen op enkele minuten van het einde de 1299ste goal binnen, wat enkel goed was voor een eerreddende 1-2 tegen de club uit Antwerpen. De week nadien moest het dan maar gebeuren tijdens de derby tegen aartsvijand nummer één Racing Genk. Maar ook toen kwam het er niet van, eindstand in het Fenixstadion 2-0. Zal het er van komen zaterdag in de ondertussen zéér belangrijk geworden en broodnodig puntoogstende match?

De berekening van het 1300ste kanariedoelpunt werd gemaakt door grote de STVV-kenner Kris Vanmunster, hij goot zijn jacht op Staaien doelpunten in een leuk verhaal:


Voetbal draait om doelpunten. En dat is op het legendarische Staaien niet anders. Wie herinnert zich niet de fabelachtige vrije trap van René Petersen ? De lob van Englebert of in een verder verleden dé goal van Maes ?

Ook bij STVV hebben de mannen die de netten regelmatig bol doen staan een streepje voor bij de supporters. Legendarisch is ondertussen Leopold Appeltans, al hebben de meeste geel-blauwe fans hem nooit zien spelen. Toch weet iedereen nog dat de allereerste Truiense en Limburgse Rode Duivel omwille van zijn schutterskwaliteiten de naam Kogelke opgeplakt kreeg. Hij was dé scoremachine met het grootste aandeel in de tijden dat de teller van de geel-blauwe aanvalslinie ruim de 100 doelpunten overschreed. Het waren andere tijden, toen STVV in 1942-1943 maar liefst 139 doelpunten aantekende.

Gelijk met de opmars van zijn STVV bleef Kogelke scoren, tot en met het seizoen 1956-1957 toen STVV de poorten van de hoogste afdeling inbeukte. Jammer genoeg zijn er uit de periode die daaraan voorafging niet altijd even nauwkeurige statistieken beschikbaar. Eén ding kan echter zonder al te veel twijfel gesteld worden: kwantitatief gesproken zal Kogelke voor altijd dé absolute topschutter van STVV blijven, behoudens een mirakel.

Appeltans hield het bij STVV voor bekeken op 35-jarige leeftijd, net toen de Kanaries aan hun eerste seizoen eerste klasse begonnen. De Kogel zou nooit een eerste-klassedoelpunt voor zijn ploeg maken, maar had al lang ervoor legende geschreven met zijn schijnbeweging, balcontrole en een onnavolgbaar doelschot.

Vanaf het debuut van STVV in eerste klasse zijn er echter wel nauwkeurige statistieken beschikbaar, zodat we op zijn minst 100% zekerheid hebben over dé STVV topschutter aller tijden in eerste klasse.

Of moeten we toch spreken over de topschutters, want twee geel-blauwen hebben gedurende hun STVV-carrière een onvoorstelbaar totaal van 89 doelpunten op het hoogste niveau gescoord.

Roger Maes realiseerde dit aantal in een tijdspanne van negen seizoenen en kan dus eigenlijk als de nummer één beschouwd worden voor de wellicht grootste voetballer die STVV ooit voortbracht. Lon Polleunis, meervoudig international en Gouden Schoen, zette ook de netten voor zijn club 89 keer bol, maar had daarvoor in totaal elf seizoenen nodig. In die tijd was hij elk seizoen minstens goed voor zes doelpunten.

Absolute goalgetter Roger Maes begon aan het eerste seizoen onder Raymond Goethals (1959-1960) met een indrukwekkend totaal van 17 potten en zal voor altijd als één van de gezichten van de vice-kampioen blijven gelden, aangezien hij in dat fameuze seizoen 1965-1996 de twee doelpunten in de thuiswedstrijd tegen Anderlecht scoorde voor de ogen van 20.000 dolle STVV-fans. In het totaal scoorde hij dat seizoen tien keer, niet genoeg om datzelfde Anderlecht van de titel te houden, maar wie kan ooit dat eerste doelpunt tegen paars-wit vergeten? Met een ongelooflijke ingeving stuurde hij de bal de lucht in, draaide vliegensvlug rond zijn as en zijn tegenstander en scoorde met een prachtige schaarbeweging…

Lon Polleunis hoeft aan geen enkele STVV-supporter voorgesteld te worden. Als telg uit een echte voetbalfamilie (zijn vader Toine scoorde in de nadagen van zijn carrière nog twee doelpunten met STVV in eerste en zijn oom Door was ook een befaamde aanvaller in de geel-blauwe linies toen de ploeg doorstoomde naar het hoogste niveau) groeide hij uit tot een topvoetballer, die wellicht nog meer uit zijn carrière had kunnen halen als hij niet zo verknocht was geweest aan zijn STVV. In ieder geval is zijn staat van dienst voor de Kanaries indrukwekkend en mag het niet verwonderen dat hij ex-aequo eindigt met Roger Maes. Lon scoorde bovendien meermaals als Rode Duivel.

Het podium wordt vervolledigd door de allereerste buitenlander die op Staaien neerstreek. De Kongolees Raoul Lolinga scoorde in geel-blauwe outfit 71 keer in eerste klasse en gaat ook met de eer lopen de Kanarie te zijn die het vaakst in één wedstrijd in eerste nationale scoorde. Toen STVV in 1964-1965 Cercle Brugge op Staaien vernederde met 8-0, nam Lolinga maar liefst vijf doelpunten voor zijn rekening.

Na de periode Goethals zorgde een kleine, vinnige Nederlander voor de doelpunten op Staaien. In vijf seizoenen scoorde Eddy Koens 68 doelpunten. Slechts in het laatste seizoen 1970-1971 zakte zijn teller onder de 13 doelpunten per seizoen met een totaal van 9.

Het voetbal is ingrijpend veranderd sinds de jaren ’60 en ’70 en goalgetters blijven uiteraard minder lang aan één club verbonden dan vroeger. Daarom ook dat heel het Staaienpubliek bij aanvang van dit seizoen verloren zoon Désiré Mbonabucya aan het hart drukt. Désiré kan in de ranglijst van STVV-schutter dus nog opschuiven, maar staat voorlopig op een vijfde plaats met een rond aantal van 54 doelpunten. De Rwandese publiekslieveling, mét eigen song telkens als hij scoort, vond in een partnership met een herboren Danny Boffin de weg naar de netten met de ogen dicht (17 doelpunten in 2001-2002, 15 in 2002-2003 en 4 sinds zijn terugkeer). Diezelfde Boffin valt trouwens maar net buiten de top tien (elfde met 28 doelpunten).

Op zes en zeven vinden we twee namen die de oogjes van de oudere generatie STVV’ers met veel pret zullen doen glinsteren: Toine Leenders en Fritz Vandenboer. Deze twee kleppers gaan de enige STVV-speler vooraf die tot dusver ook topschutter van eerste nationale werd: de Oostenrijker Alfred Riedl scoorde in 1972-1973 16 doelpunten.

Frans Vermeulen, in het debuutseizoen van STVV in eerste goed voor vijftien goals, gaat in de top tien met drie eenheden nog net Filip Fiers vooraf, die STVV net voor het millennium drie seizoenen verblijdde met zijn doelpunten en ook nog ‘Europees’ scoorde voor STVV in de Intertoto.

Tot slot nog enkele opvallende vaststellingen:
de trainer-manager van STVV vorig seizoen, Marc Wilmots, werd dan wel de topschutter in tweede klasse voor STVV, maar scoorde in eerste slechts negenmaal voor de Kanaries (evenveel als Koen Schockaert), mede doordat Marc wel andere oorden opzocht om zijn fantastische carrière verder uit te bouwen natuurlijk.

Kris Buvens (dertiende met 23 doelpunten) kan dit seizoen enkele plaatsen winnen door Harry Cnops (24) en misschien ook Danny Boffin (28) in te halen.
Hulptrainer Peter Voets scoorde in zijn hele STVV-carrière evenveel doelpunten als Dalibor Mitrovic (8).

In totaal hielp de tegenstrever in al de seizoenen STVV 11 keer met een owngoal. Hetzelfde totaal als Marcos Pereira, Patrick Goots en Ouwens.
STVV scoorde in eerste klasse tot nu toe 1299 keer, bovenvermelde owngoals inbegrepen. De doelpunten die niet van de tegenstrever kwamen werden door 134 verschillende spelers gescoord.

Aan de schutters van het huidige STVV en die van de volgende seizoenen om zich de geschiedenis in te knallen. Let the games begin! [AN]

Nog even de top 10:

01. Roger Maes 89
02. Odilon Polleunis 89
03. Raoul Lolinga 71
04. Eddy Koens 68
05. Désiré Mbonabucya 54
06. Toine Leenders 44
07. Fritz Vandenboer 37
08. Alfred Riedl 34
09. Frans Vermeulen 33
10. Filip Fiers 30



    
Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties