Cercle volgt Zulte Waregem op

Jacobus De Wilde

Vandaag was het aan de mannelijke profs om zich te bewijzen indoor. Beveren faalde verrassend in de poules en Cercle Brugge won al even verrassend de finale tegen thuisploeg AA Gent, uitslag 2-8. Daarmee volgt Cercle Zulte Waregem op, die de vorige editie als winnaars uit de bus kwamen.

Poules

In groep A nam titelverdediger Zulte gemakkelijk de maat van Cercle Brugge en Roeselare (7-3 en 6-4). Ook Cercle mocht na winst tegen Roeselare door naar de halve finales. In groep B werd KV Mechelen verrassend winnaar. Ze wonnen wel erg makkelijk van Beveren en haalde het erna in een spannende partij tegen Gent (3-8 en 2-4). Gent mocht mee naar de halve finale na een 0-6 overwinning tegen de Ivorianen van Beveren, die zwaar ontgoochelden.

Halve finales

De eerste halve finale was die tussen Zulte Waregem en AA Gent. De talrijk opgekomen Essevee-supporters zagen hun ploeg al vroeg op voorsprong komen door Van Nieuwenhuyzen Vijf minuten later kon De Beule, één van de sterkhouders bij de buffalo’s, de stand terug in evenwicht brengen. Gent was doorgaans de betere ploeg met Boussoufa als absolute uitblinker. Ook Cooreman was in zijn nopjes. Hij zorgde immers voor de 1-2 en de 1-3. Grégoire dan weer kreeg de mooiste goal achter zijn naam. Met een geniale lob zorgde hij voor de 1-4. Vlak voor rust leek de wedstrijd helemaal beslist wanneer Laybutt vrijstaand de 1-5 mocht binnenleggen.

Na de rust zakte het tempo een beetje weg en stapelden de fouten zich op. Na hands bij Gent kan nieuwkomer Thiebaut milderen via een shoot-out. Zulte scoorde nogmaals via Sergeant, maar de treffer van Mamouni beslechte de partij. Gent dus in z'n eerste deelname aan het tornooi door naar de finale.

De tweede halve finale was die tussen Cercle Brugge en KV Mechelen. Naast het veld leken die van KV de sterksten, op het veld was het andersom. Tot de rust (4-4) kon de tweedeklasser nog aanklampen dankzij drie doelpunten van Thijs. Na de pauze was het echter eenrichtingsvoetbal. Pivaljevic (3x), De Wulf (2x), Meyssen, Dekelver en Grondin zorgden voor een zware 4-12. De ploeg van Harm Van Veldhoven dus verdiend naar de finale.

Finale

Een goede 1500 toeschouwers kregen in het laatste wedstrijdje de twee beste spelers van het tornooi te zien. Mbark Boussoufa, bij wijlen subliem, en Darko Pivaljevic, een levende doelpuntenmachine, stonden immers tegenover elkaar in de finale. Na 30 seconden was het al prijs voor Magic Darko, 0-1. Nog geen halve minuut later kon Slovic, zeer sterk spelend vandaag, de score verdubbelen. Gent liet zich echter niet doen. Eerst nam Laybutt de aansluitingstreffer voor zijn rekening. Daarna krulde Boussoufa een vrije trap heerlijk binnen. De bordjes terug in evenwicht. Toch kwam Cercle er vrij snel terug door. Eerst raakte Svetlicic nog de paal, maar een paar tellen later kon hij alsnog scoren. Een erg bedrijvige Vit Valenta zorgde met een knal voor de ruststand, 2-4.

In de tweede helft was het willen maar niet kunnen voor Gent, en kunnen maar niet willen voor Cercle. De enige twee kansen voor Gent kwamen van de voet van Boussoufa. De Nederlander mikte op de paal en op de lat. Bij Cercle lukten de combinaties iets vlotter. Pivaljevic (met zijn elfde en twaalfde van het tornooi), Valenta en Feys diepten de voorsprong uit tot 2-8. De troepen van Van Veldhoven mogen de Cup dus terecht een jaartje mee naar huis pakken. [AN]