Analyse Winteranalyse: Cercle Brugge

Kristof Blomme
| 0 reacties
Winteranalyse: Cercle Brugge
Foto: © SC

Cercle kende een heel onregelmatige heenronde. Na een slechte start herstelde groen-zwart zich met een knappe 13/15. Hiermee werkte het zich, met bij momenten knap voetbal, weg uit de onderste regionen van het klassement. De derby, die ze zo graag eens zouden winnen, werd net als vorig jaar nipt verloren. Daarna ging het weer wat minder goed. Deze heenronde met ups en downs leidde uiteindelijk tot een terechte elfde plaats.
 
Het vorige seizoen beëindigde Cercle als tiende. Hiermee leverde trainer Harm van Veldhoven (foto) goed werk. Veel veranderde er niet, dus mocht aangenomen worden dat groen-zwart ook dit seizoen weer een zorgeloos jaar tegemoet zou gaan in de bovenste regionen van de rechterkolom. Voorlopig maakte het die voorspellingen ook waar, al miste Cercle de start compleet. Na vier speeldagen telde groen-zwart nog steeds geen enkel punt. Bij La Louvière werd op de vijfde speelronde het eerste puntje gepakt na een scoreloos gelijkspel. De toppers tegen Standard en Genk gingen verloren, maar op eigen veld tegen Germinal Beerschot deed het wat het moest doen, namelijk de drie punten thuis houden. Dat resulteerde in zeven punten na acht speeldagen. Tussen speeldag negen en veertien brak de beste periode aan. Op eigen veld werden Moeskroen en Sint Truiden het nakijken gegeven en ook op verplaatsing begon het plots punten te pakken. Brussels (1-2) en Lierse (0-4) waren de slachtoffers van dienst. Enkel Roeselare kon een gelijkspel afdwingen. Plots ging Cercle, vlak voor de belangrijke thuisderby, zwaar onderuit tegen Beveren, 5-1. Net zoals vorig jaar, toen Club op het einde een achterstand kon ombuigen, ging de burenstrijd nipt verloren. Cercle voelde zich bestolen, want Bosko Balaban zorgde met een handsbal voor de enige treffer en dat was ook de stadionomroeper niet ontgaan. Zijn interpellatie (“doelpunt na zuiver handspel gescoord door Balaban”) werd echter niet gesmaakt en een pv werd zijn deel. Het zou niet het laatste incident zijn met een stadionomroeper in de hoogste klasse. Bij Lokeren werd met een vertimmerde ploeg nipt verloren, maar uit de laatste twee thuismatchen werd wel nog een 4/6 gepuurd.
 
Door deze grillige heenronde staat Cercle voorlopig op een elfde plaats. Veel klimmen zal moeilijk zijn, al behoort een plaatsje onderin de linkerkolom misschien nog tot de mogelijkheden, met een achterstand van slechts vier punten op AA Gent. Dan zal er wel dringend wat meer regelmaat in het spel moeten komen, want ontstellend zwakke momenten werden afgewisseld met bij wijlen knap voetbal. Het grootste gevaar lijkt nog van onderin te komen. Het nummer 16, La Louvière, volgt op slechts drie punten. Sint Truiden en Lierse volgen op respectievelijk zes en twaalf punten. Het behoud lijkt dus absoluut geen probleem te worden.
 
De Belgische Beker werd dit seizoen weer een maat voor niks. Derdeklasser Woluwe werd in de zestiende finales nipt met 2-3 verslagen. Daarna bleek AA Gent te sterk na het nemen van strafschoppen. Nochtans had Cercle 75 minuten tegen tien man gevoetbald en had het zeker de kansen gekregen om de match te beslissen. Niet dus.
 
Weinig spelers verlieten de vereniging (want club wordt het niet graag genoemd). Vlahos vertrok naar Australië terwijl Arijs z’n geluk ging beproeven bij tweedeklasser Waasland. Doelman Begeyn viel in ongenade en vertrok na lang aarzelen toch naar derdeklasser Dender. Een andere doelman, Peter Mollez, werd niet definitief aangetrokken, waardoor hij naar Gent verkaste. Franky Vandendriessche werd dan maar aangetrokken als ervaren sluitstuk. Als back-up werd geopteerd voor de jonge Dantschotter. Dit werd geen onverdeeld succes. Vandendriessche zorgde met enkele aarzelende tussenkomsten voor vermijdbare tegengoals. Hij bleek in deze heenronde geen echt betrouwbaar sluitstuk, dat punten pakt voor zijn ploeg. Een andere nieuweling was Vit Valenta. De jonge Tsjech werd overgenomen van de Nederlandse amateurclub HSC’21. In een ver verleden was de middenvelder nog actief bij het ter ziele gegane Lommel. Valenta kwam echter amper aan de bak door de vele blessures waarmee hij te kampen had. Luke Jones, werd dan weer gehuurd van Blackburn, waarmee de Bruggelingen een samenwerkingsakkoord hebben. Hij kende een uitstekende start, maar viel daarna fel terug. Hem zullen ze na de winterstop niet meer terugzien in het Jan Breydelstadion. De beste aankoop was zonder enige twijfel Brian Pinas (foto) van FC Groningen. Ook hij kende een moeilijke start, wat niet abnormaal is, maar herstelde zich heel goed. De pijlsnelle Nederlander tekende voor vier doelpunten.
 
Eén iemand scoorde meer goals: Dieter Dekelver. Hoewel hij niet altijd mocht starten is hij voorlopig toch topschutter bij Cercle. Het hadden er evenwel nog meer kunnen, misschien wel moeten zijn. De open doelkansen waren echter niet aan hem besteed. Ook Stijn De Smet (foto), het opkomende talent bij Cercle, wist vier keer de weg naar de netten te vinden. Hij kan zich misschien verheugen op een mooie voetbaltoekomst, al moet er ook bij hem nog wat meer regelmaat komen. Harald Meyssen startte het seizoen ronduit slecht. De ervaren krijger groeide stilaan wel weer naar een grote vorm, getuige hiervan z’n geweldig hakje voor Pinas in de partij tegen Charleroi. Achter Meyssen speelde ook Grondin, na het uitvallen van Milosevic, een goeie heenronde. Tom van Mol speelde vorig jaar niet altijd even goed, maar dit seizoen valt er weinig aan te merken op zijn prestaties op de linksachter. 

Dan zijn we aanbeland bij de, volgens ons, twee besten uit de heenronde. Centraal in de defensie was de rots in de branding Svetlicic. Ook hij herstelde zich dit seizoen wonderwel na een minder jaar. Ondertussen verlengde hij zijn contract. De absolute uitblinker van de heenronde was misschien wel Darko Pivaljevic (foto). Dat 'King Darko' kan voetballen, daar is iedereen het roerend over eens. Ook bij Antwerp liet hij de toeschouwers soms smullen. De Serviër heeft echter vaak te kampen met blessures, waardoor de klasse nog zelden te bewonderen was de laatste jaren. In de heenronde scoorde hij slechts drie keer, maar door z’n ervaring en z’n voetbalkwaliteiten liet hij de ploeg wel beter draaien. Een eervolle vermelding is er tenslotte nog voor de Brugse jongeren. In tegenstelling tot veel andere eersteklassers zitten er, naast de onvermijdelijke buitenlanders, ook een pak jeugdspelers in de A-kern. Met Dantschotter, Viane, Masureel, Vandenbussche, Boi, Feys, De Smet, Denys en Euvrard telt groen-zwart na de winterstop maar liefst negen jeugdproducten in de A-kern.
 
Na de winterpauze zal het één en het ander veranderen bij Cercle. Kapitein Denis Viane, die door een knieblessure niet meer in actie zal komen dit seizoen, zal worden vervangen door Anthony Portier. De verdediger werd overgenomen van streekgenoot Oostende. Daarnaast werd ook de Franse verdediger, Mazel, nog getest. Of hij een contract aangeboden krijgt is nog onbekend. Luke Jones keert dan weer terug naar Blackburn. Hij zal worden afgelost door aanvaller Keith Barker (foto). Harald Meyssen, die gesprekken aanknoopte met KV Mechelen, blijft waarschijnlijk tot het einde van het seizoen, al is dat nog geen zekerheid. Paulus Roiha mag andere oorden opzoeken, net als Slovic. Voor volgend seizoen werd Tom de Sutter, van derdeklasser Torhout, al vastgelegd. Cercle zal wellicht een rustige terugronde kennen, met wie weet hier of daar een stunt.
Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties