Analyse Jaaranalyse: December

Philippe Crols
| 0 reacties
Jaaranalyse: December
Foto: © SC

De maand december begon met enkele verrassingen in de Champions League. Anderlecht wist op de laatste speeldag eindelijk die vervelende nul van de tabellen te vegen. Verdediger Vincent Kompany kon scoren in en tegen Betis Sevilla en zorgde zo voor de eerste drie paars-witte punten sinds lang. Club Brugge sloot zijn Champions League-campagne af met een gelijkspel tegen Bayern München. De goal van Portillo ging de wereld rond. Vrijwel alle topfavorieten voor de eindzege wisten zich te plaatsen voor de volgende ronde van de Champions League, maar toch was daar één uitzondering op. Het fiere Manchester United moet na de winter niet meer terugkeren op het Europese toneel. Op de laatste speeldag ging United pijnlijk onderuit tegen Benfica. De andere reslutaten vielen voor United zodanig tegen dat Manchester zelfs niet meer mag herkansen in de Uefa Cup. 

Ook was er sensatie in de Uefa Cup. Daar geraakte titelhouder CSKA Moskou niet verder dan de groepsfase. In een krankzinnig slot van de groep gingen niet de Moskovieten, maar wel Heerenveen, Levski Sofia en Marseille naar de volgende ronde. 

Speeldag zestien van onze vaderlandse competitie leverde heel wat verrassende wendingen op. Zo kwamen na deze speeldag Standard en Anderlecht samen op kop van het klassement. Anderlecht won met 3-0 van AA Gent en Standard leek op eigen veld te gaan ontsporen tegen Roeselare. Het kwam niet verder dan 0-0 en de passie laaide op zoals dat in Luik hoort. Ondertussen sloop Genk dichterbij de leiders. De Limburgers wonnen nu ook in Beveren. Club sloop ook dichterbij, want het won, welliswaar moeizaam, van Germinal Beerschot. De spectaculairste wedstrijd van de speeldag was echter zonder twijfel STVV-Moeskroen. Eindstand 3-6. Custovic was de man van de match bij de bezoekers. Gilbert Bodart had ondertussen La Louvière al helemaal uit het slop weten te halen. Na een overwinning in Charleroi prijkte er een fraaie 12 op 15 op het rapport van de ex-doelman. 

Speeldag zeventien was al minstens even boeiend. Een valse bots in het veld van Zulte Waregem leverde Anderlecht de drie punten op waardoor het Standard onder druk zette. En Standard ging in de fout. Het kwam in Gent via verloren zoon Rapaic nog wel op voorsprong, maar Standard ging door het lint in de tweede helft en mocht met twee rode kaarten en een 3-1 nederlaag terug naar Luik afzakken. Racing Genk en Club Brugge sloten deze speeldag af. Genk domineerde van minuut één tot minuut negentig, maar moest toch vrede nemen met een gelijkspel. Oude gedienden als Clement en Verheyen waren daarvoor verantwoordelijk. 

Tussen speeldag zeventien en achttien stond een deel van speeldag 15 op het programma. Standard bewees dat het mentaal wel degelijk over de nodige weerbaarheid beschikt. Na de slechte reeks werd concurrent Anderlecht verslagen met 2-0. Verder won revelatie Westerlo op een diefje in Gent, maar het bleef wel bovenaan meedraaien. Die andere revelatie Zulte Waregem blikte probleemloos Charleroi in en Moeskroen deed hetzelfde met Lierse (5-0). 

Standard won op de laastste speeldag voor de winterstop op het Lisp. Lierse speelde niet slecht, maar verloor wel met 0-2. Anderlecht moest de Luikenaars eventjes laten gaan, want het kwam op een besneeuwd veld niet verder een 0-0 gelijkspel tegen La Louvière. Genk zag zijn opmars dan weer gestuit worden door Lokeren (2-2), maar Club won wel weer. Ook nu waren de Bruggelingen niet in staat om de wedstrijd te controleren en kwamen nog goed weg in Moeskroen. Het werd een nipte 0-1 overwinning. Het was weer niet toevallig dat het net Gert Verheyen was die voor het beslissende doelpunt zorgde. 

Het voetbaljaar werd in België afgesloten met de 1/8e finales van de Beker van België. Daarin eindigde meteen het verhaal voor bekerwinnaar Germinal Beerschot. Dat ging in Standard ten onder na een onterecht toegekende strafschop. Ook voor Genk geen bekerwinst dit jaar. Voor het eerst in de Genkse geschiedenis werd er verloren op Staaien. In een felle derby was STVV met 2-1 de betere van Genk. Verder eindigden ook de bekeravonturen van Geel, OH Leuven en Bergen. Zij verloren respectievelijk van Zulte Waregem, Charleroi en Moeskroen. In de kwartfinales komen we dus nog enkel eersteklassers tegen.
Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties