AA Gent wint in toegevoegde tijd

Guillaume Belaey

Deze heenwedstrijd voor de kwartfinale van de Belgische beker riep herinneringen op aan de competitiematch ruim een maand geleden. Toen verloor Standard evenzeer met 2-1 nadat twee spelers waren uitgesloten. Ook in dit duel kreeg Standard te kampen met kaartenoverlast inzoverre dat de Rouches al na 20 minuten in numerieke minderheid kwamen en nadien nog vier gele kaarten incasseerden. Markant ook dat ref Ver Eecke na rust voor een vooralsnog onbekende reden vervangen werd door vierde scheidsrechter Luc Wouters.

In het aanvangskwartier kreeg Zoko een eerste kans waarbij de Gentse spits echter op doelman Runje knalde. In de daaropvolgende koekschop kon ook Mamouni de bezoekende doelman niet verschalken. Duidelijk was wel dat Gent snel een openingstreffer wilde forceren. Die gelegenheid werd hen na 20 minuten geboden toen in een duel tussen Datti en Onyewu deze laatste truiketrek uitvoerde waarbij de Gentse spits neerplofte. Voor Ver Eecke geen twijfel: rood voor Onyewu.

Van dan af bleef Gent proberen Standard op de achterstand te plaatsen. Een soms weergaloze Boussoufa kwam zich regelmatig aanmelden maar vooralsnog sproten daar geen doelpunten uit. Desondanks die Gentse numerieke meerderheid gaf aanvankelijk Standard geen krimp al waren de meeste kansen toch voor de Buffalo’s.

Soms slaagden de Rouches erin om de Gentse zestien binnen te dringen, al gebeurde dat vooral op stilstaande fasen. Zo kopte Tchité naast op een corner terwijl aan de overzijde Gent antwoordde met een verre voorzet van Boussoufa door Grégoire naast geschoten.

Wat de Buffalo’s nauwelijks dachten dat kon gebeuren, gebeurde toch. Op slag van rust kwamen de bezoekers op voorsprong. Op corner kon Kovalenko in de kluts snoerhard doelman Herpoel het nakijken geven. De eerste en enige grote kans voor Standard in die eerste periode zorgde meteen voor een probleem voor de Buffalo’s. En alvast geen goed vooruitzicht voor de terugwedstrijd.

Pas begonnen of de bezoekers verdubbelden bijna dit bonus. Uiteindelijk wist doelman Herpoel Tchité van een tweede doelpunt af te houden. Stilaan begon Gent het overwicht in handen te nemen. Dat gebeurde via veel beweging en vaak met tiktakvoetbal zodat de Rouches genoodzaakt waren de gelederen nog meer gesloten te houden.

Dat snel uitgevoerde Gentse voetbal leidde rond het uur tot de gelijkmaker. Na een knap uitgesponnen actie zette Grégoire voor en tot zijn verbazing zag hij de bal over de grijpende handen en binnenkant paal in doel verdwijnen. Een meevaller maar eentje die Gent terecht verdiende voor hun beter voetbal in deze periode.

Even later weer commotie toen Geraerts in het strafschopgebied werd aangelopen (geduwd?) door Laybutt en scheidsrechter Wouters Standard een strafschop weigerde. Nadien bleef Gent gestaag naar een tweede doelpunt hunkeren via Boussoufa, Grégoire en Foley, hoewel Runje overeind bleef. Inmiddels liet de ingekomen De Beule zich ook gelden door over te knallen.

Het uiteindelijke verdict viel dan in de toegevoegde tijd toen één minuut voor affluiten alweer Grégoire uitpakte met een knappe voorzet waarbij de goed gevolgde De Beule voorbij de verraste doelman Runje devieerde.
Meteen een enigszins goede uitgangspositie voor de Buffalo’s want in de terugmatch op 8 februari zijn de Rouches genoodzaakt om aan te vallen. Dat kan voor Gent een voordeel betekenen. Het wordt in ieder geval een terugwedstrijd die nog alle kanten uitkan.  [AN]