Het einde van vele clubs is nabij

Het einde van vele clubs is nabij
Foto: © SC

Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!

Dit voorstel moet de Belgische profclubs aanzetten om meer met eigen spelers te werken en te investeren in de jeugd. De eerste reactie van de club zijn eerder negatief. “Een hogere loonlast, dat betekent de dood voor vele clubs”, oordeelt bondsvoorzitter Jan Peeters.
Heel wat Belgische eerste klasse voetbal- en basketbalclubs trekken middelmatige buitenlandse spelers aan omdat die goedkoper zijn dan Belgische. Dat zorgt ervoor dat sommige voetbalclubs - zoals Beveren en Lokeren - nauwelijks nog Belgische spelers op de loonlijst hebben staan. De doorstroming van de jeugd is in deze clubs ook beneden alle pijl.
“Wanneer je sommige matchen bekijkt, heb je de indruk dat het om een buitenlandse competitie gaat”, zei minister Reynders gisteren in de kamercommissie Financiën.
Profclubs betalen voor buitenlandse spelers in loondienst  slechts 18 procent bedrijfsvoorheffing. Voor Belgische spelers daarentegen betalen de clubs veel meer bedrijfsvoorheffing. Reynders stelt nu voor om iedereen die meer dan 30 dagen in ons land actief is gelijk te schakelen. Op die manier wordt het voordeel een stuk kleiner en hoopt de politiek dat de Belgische spelers terug meer kansen krijgen bij onze clubs.
Het voorstel van Reynders moet ook de jeugdwerking van de clubs stimuleren. De liberaal schuift voor clubs die werken met 16- tot 23-jarigen een vrijstelling – een korting van 50 procent - van de bedrijfsvoorheffing naar voren. Wie dan toch verkiest oudere spelers te  gebruiken, moet de helft van die vrijstelling dan doorstorten in een fonds dat gebruikt zal worden voor de opleiding van jongeren tussen 12 en 18.
De roep naar de inkrimping van het aantal buitenlanders in het voetbal is een probleem dat al langer bestaat. Het begon eigenlijk allemaal na het succes van Beveren met hun hele ploeg vol Ivorianen. De meeste profclubs zitten echter nu al  aan hun maximum. Bewijs hiervan zijn de vele faillissementen de laatste jaren.  Een verhoging van de loonlast zou de financiële strop rond hun hals alleen maar nog meer aanspannen. Die mening is ook Jan Peeters toegedaan.
“Let wel,”' zei hij, ,”ik sta ik open voor elk voorstel dat de Belgische jeugd meer kansen heeft en het aantal buitenlanders wil beperken. Het is evident dat clubs massaal voor buitenlanders kiezen uit financiële overwegingen. Dit is voer voor fiscale experten, maar ik vrees dat het voorstel bij de meeste clubs niet op gejuich zal worden onthaald.”
Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties